Știrea zilei

Eduard Harunjen a demisionat | VIDEO Update

Procurorul general, Eduard Harunjen și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova. În baza cererii lui Harunjen, șeful statului, Igor Dodon a anunțat că a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general.

Procurorul demisionat și-a luat rămas bun de la colegi.

EDUARD HARUNJEN, RO procuror general demisionar:

„Să nu vă lăsați influențați din afară, să nu vă lăsați influențați nici din zona politicului, nici din zona criminalului, nici din alte zone de influență, a fost mesajul lui Eduard Harunjen în fața angajaților Procuraturii Generale, după ce a anunțat că pleacă din funcție.”

Solicitat telefonic, Eduard Harunjen ne-a declarat că și-a dat demisia din cauza că nu a dorit ca acțiunile politicului, care s-au petrecut în ultima perioadă în Parlament, să se încununeze cu un decret care să îi compromită 3 ani de activitate la PG.

EDUARD HARUNJEN, RO procuror general demisionar:

„Asta înseamnă că o să fie declarate nule toate acțiunile Procuraturii în ultimii 3 ani. Toate numirile, toate învinuirile. Asta este o catastrofă pentru instituție, pe care politicienii nu o sesizează. Eu, ca conducător al instituției văd un pericol foarte mare prin semnarea decretului și de aceea am hotărât să evit ca această farsă să fie dusă până la bun sfârșit. „

Totodată, Harunjen a spus că presiunile politice nu i-au influențat decizia, acestea fiind prezente timp de 3 ani, pe tot parcursul mandatului său de PG.

EDUARD HARUNJEN, RO procuror general demisionar:

„Eu am fost contestat din prima zi de numire și mai ales că în ultima lună am ținut presiunile. Și eu sunt în stare să rezist ani de zile, și eu și familia mea. Dar faptul spre care decurg lucrurile și metoda care a fost aleasă de către politicieni, pun la bătaie activitatea procuraturii pentru ultimii 3 ani. Eu nu pot să-mi permit ca din cauza mea să fie răsturnată activitatea peste toți 3 ani de activitate a procuraturii.”

Despre faptul că Consiliului Superior al Procurorilor a acceptat o parte din sesizarea ministrului de interne, după care Harunjen ar putea fi cercetat penal pentru uzurparea puterii în stat, procurorul demis a spus:

„Eu nu am uzurpat puterea. Eu am exercitat puterea în baza decretului președintelui RM. Eu nu am uzurpat nicio putere.”

Eduard Harunjen a fost investit în funcția de procuror general în decembrie, 2016.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Partidul Politic „ȘOR” cere demisia ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi | VIDEO

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” cere demisia ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, din cauza presiunilor …