Știrea zilei

Trei polițiști din nordul țării, trimiși în judecată

Trei polițiști vor compărea pe banca acuzațiilor după ce ar fi cerut ilegal și primit mită în Bălți și Ocnița. Aceștia au vârste cuprinse între 24 și 37 de ani, cu stagii de activitate în autoritatea polițienească între 2 și 13 ani.

Deși procurorii anticorupție au solicitat la MAI suspendarea din funcție a acestora, demersurile au fost respinse. Totuși, unul din cei trei polițiști învinuiți, care lucrase doi ani în Poliție, a demisionat din proprie inițiativă.

Astfel, potrivit informațiilor, în primul caz investigat de către procurorii anticorupție, sunt implicați doi polițiști din Bălți, care au cerut și au primit de la un făptaș 200 euro pentru că l-ar fi scutit de riscul (inventat) ca acea cauză de huliganism în care era implicat, să nu fie transmisă pentru pornirea urmăririi penale.

Fapta de corupere pasivă a avut loc la data de 21 octombrie, atunci când un ofițer superior de sector al Sectorului de Poliție nr. 4 „Dacia” al IP Bălți a contribuit în calitate de complice la transmiterea a banilor de către cetățeanul care a comis fapta de huliganism către un subofițer al aceluiași sector.

Acum polițiștii riscă amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei și cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de până la 5 ani.

În cel de-a doilea caz penal, oamenii legii au constatat că șeful de post al Sectorului de Poliție nr.2 Otaci al IP Ocnița, a pretins de la un cetățean suma de 7.500 lei.

În schimb, i-a promis „o hotărâre favorabilă” din partea Poliției, așa cum acesta faptul săpa fântâni fără ca să aibă documente care să-i permită să o facă, dar și pentru faptul că a reparat necalitativ o fântână din Călărășeuca, Ocnița. Mai mult, acesta a insistat ca meseriașul să o repare repetat, din cont propriu.

Toate au pornit de la o plângere depusă de un sătean din acea localitate, care era nemulțumit de calitatea reparației pe care meseriașul reclamat o făcuse fântânii lui. Însă, în momentul în care meseriașul i-a transmis polițistului banii (prin intermediul altei persoane), la 23 octombrie, polițistul a fost reținut de ofițerii CNA.

Potrivit legii, faptul că polițistul a cerut bani ce nu i se cuvin și nu a stabilit amenda prevăzută de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei și cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de la 5 la 10 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un nou record al cazurilor noi de coronavirus, înregistrat în Ucraina. Care este situația în România

Un nou record al cazurilor noi de coronavirus a fost înregistrat în Ucraina, informează portalul Unian. …