Știrea zilei

Trei judecători, demiși la cererea ministrului Justiției | VIDEO

Trei judecători demiși, iar alți câțiva își așteaptă verdictul de la Consiliul Suprem al Magistraturii. Asta după ce ministrul Justiției, Olesea Stamate a cerut revocarea din funcție a unor magistrați, motivând că asupra lor ar plana mai multe suspiciuni și ar avea o imagine negativă. Stamate mai cerut și demisia a doi procurori. Judecătorii vizați nu au fost de găsit pentru comentarii.

Magistrații demiși din funcția de membru al Institutul Național al Justiției sunt Ghenadie Pavliuc, vice președintele judecătoriei Chișinău, Mariana Pitic de la Curtea Supremă de Justiţie și Viorica Mihailă de la Curtea de Apel Chișinău. De asemenea, ministrul Justiției mai vrea să fie revocaţi din Consiliul Institutului procurorii Igor Popa şi Ruslan Popov. Igor Popa nu a răspuns la telefon, iar Popov ne-a declarat că nu înțelege ce legătură are CSM-ul cu ei și de ce ar vrea ministrul revocarea lor din funcție.

RUSLAN POPOV, procuror: „Dacă vrea să se adreseze, poate să se adreseze la Consiliul Superior al Procurorilor, prezentând motivația corespunzătoare. Nu știu ce are ea în vedere prin planarea unor suspiciuni referitor la aspectele de integritate. Respectiv aș fi curios chiar să aflu.”

Totodată, judecătoarea Mariana Pitic, demisă astăzi, a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că ea deține un Porsche, cu un preț subestimat, de doar 11 mii de lei. Aceeași istorie este și cu ceilalți doi magistrați. Atât Ghenadie Pavliuc, cât și Viorica Mihailă au indicat în declarațiile de avere imobile cu o suprafață mai mică decât cea reală și mașini procurate la prețuri derizorii.

Tot astăzi, un grup de judecători a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o declarație prin care susțin că sistemul judecătoresc din Moldova are nevoie de reforme, însă, acestea ar trebui să aibă loc fără imixtiuni din afară.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Președinta Curții Constituționale explică: Mandatul lui Stoianoglo nu este afectat de decizia de astăzi

Decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC), care a constatat neconstituționalitatea mai multe prevederi din …