Știrea zilei

Trecut pe linie moartă – PLDM a primit milioane din bugetul de stat

Deși poate fi trecut pe linie moartă în viața politică din țară, Partidul Liberal Democrat a primit milioane din bugetul de stat. Aproape 9 milioane de lei au fost transferați, până în anul trecut, din banii contribuabililor. În mare parte, sursele au fost cheltuite pentru personal, întreținere și deplasări cu mașinile.

Deși liberal-democrații sunt aproape invizibili în politica moldovenească, totuși formațiunea o duce pe picior larg. Din cele aproape 9 milioane de lei pe care le-a încasat de la stat, peste patru milioane au fost alocați pentru personal, iar 700 de mii au fost cheltuite pentru presă. Totodată, alte peste 460 de mii de lei au fost transferate în bugetul companiilor care le-au prestat servicii de telecomunicații, iar peste jumătate de milion de lei, PLDM i-a alocat pentru utilizarea automobilelor personale în scop de serviciu. Formațiunea a avut și alte cheltuieli. Analistul politic, Ion Tăbârță susține că, chiar dacă PLDM a acumulat un procent mic la alegeri, formațiunea ar fi fost finanțată de stat pentru rezultatele la alegerile din anul 2014-2015.

”Finanțarea este în dependență de rezultatele obținute la alegeri și primesc bani acele formațiuni care au acumulat acel cuantum. După asta, ei nu vor mai avea finanțare.”, a spus ION TĂBÂRȚĂ, analist politic.

În același timp, expertul spune că pe lângă finanțarea de la bugetul de stat, partidele politice obțin și donații netransparente, lucru în care ar trebui de făcut ordine.

”Multe persoane sunt pensionari, șomeri, dereticatoare, care vin și donează niște sume care pentru ei sunt sume enorme și este evident că el numai fictiv este donator.”a spus ION TĂBÂRȚĂ, analist politic.

Activitatea politică a Partidului Liberal Democrat a scăzut dramatic. La alegerilor parlamentare din 2014 formațiunea a acumulat peste 20 la sută din voturi și a avut 23 de mandate, iar rezultatele alegerilor locale pe țară din anul 2015 arată că PLDM a acumulat peste 23% din voturi. La parlamentarele din februarie 2019, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu a participat separat. Din cei cinci membri ai formațiunii, trei au candidat din partea blocului electoral ACUM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Poliția română l-a căutat pe Ștefan Gațcan și l-a găsit. Unde este acum și ce a declarat oamenilor legii

Deputatul Ștefan Gațcan se află la Iași și neagă faptul că ar fi fost sechestrat …