Știrea zilei

Transportatorii ies la proteste! Lista curselor care vor fi suspendate astăzi

Atenție călători! Astăzi vor fi probleme cu transportul interurban. Aproximativ 1 500 de microbuze și autobuze nu vor ieși pe curse. Transportatorii au anunțat proteste care se vor desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în alte localități ale țări. Motivul este același – refuzul Ministerului Economiei de a majora tariful la transportul de pasageri cu până la 92 de bani pentru un km.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat pentru postul nostru de televiziune că greva se va desfăşura începând cu ora 12.00 în PMAN, iar circulația va fi sistată în perimetrul adiacent. Motivul grevei este nesoluționarea de către Ministerul Economiei și Infrastructurii a cererii APOTA de majorare a tarifului în transportul de călători și nesemnarea Memorandumului de înțelegere între APOTA și MEI.

OLEG ALEXA, președinte APOTA:  Noi solicităm un tarif de 74 bani de kilometru. În cazul în care tot rămâne așa cum este, costurile noastre cresc și tariful trebuie să fie de 92 bani. Ministerul verbal ne-a spus că ei salută și le place conținutul pentru că s-au identificat multe probleme și s-a găsit soluția lor și cu asta s-a terminat. Logic ar fi că după ce lauzi memorandumul să iei stiloul în mână și să îl semnezi.

Astfel, sute de curse urmează a fi amânate sau întârziate.

OLEG ALEXA, președinte APOTA: 1500 unități de transport participă la grevă în două forme: 350 unități vin în PMAN, iar restul staționează în raioane. E un număr impunător de rute, mai multe raioane se stopează complet.

Premierul Ion Chicu susține că problema Operatorilor de Transport Auto trebuie discutată la nivel de tarif, dar și la nivel de investiție.

ION CHICU, prim-ministru: Este un ghem întreg de probleme acolo. Pe de o parte avem dotarea slabă a parcului de mijloace de transport, pe de altă parte insuficiența mijloacelor, posibilităților de investiție a acestor agenți economici. Trebuie să discutăm multidimensional problemele pe care dumnealor le ridică și just le ridică, justificat.

Anterior, Ministerul Economiei și Infrastructurii a declarat că majorarea tarifului nu poate avea loc până când nu vor fi îmbunătățite condițiile de transportare a pasagerilor. Ultimul protest al transportatorilor a avut loc pe data de 9 octombrie, când 300 de conducători auto, în fața Guvernului, au cerut ajustarea tarifelor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pavel Verejanu: Reparația arterei importante pentru locuitorii din Orhei este în plină desfășurare | VIDEO

Reparația străzii Valeriu Cupcea din cartierul Lupoaica a municipiului Orhei este în plină desfășurare, iar …