22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Tradiție cu risc de hipotermie. Recomandările specialiștilor în ajun de Bobotează | VIDEO

Hipotermia, cel mai frecvent întâlnită în timpul anotimpului rece, constituie principala cauză a mai multor patologii ale sistemului respirator și bolilor pulmonare. În ajun de Bobotează, când mulți credincioși, păstrând tradițiile, au curajul de a face o baie în apa rece ca gheața, medicii vin cu unele recomandări. Cum pot evitata persoanele fără pregătire necesară posibilele consecințe grave pentru sănătate – aflați din subiectul ce urmează.

Scăldatul la copcă este un element esențial al sărbătorii Bobotezei și simbolizează creștinarea lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul. Totuși, cei care vor să respecte tradiția trebuie să știe că diferențele de temperatură supun organismul la stres.

INA POPENCO, terapeut, Spitalul Raional: În primul rând, sunt supuși riscului cei, care suferă de boli cardiovasculare. Din cauza tulburării ritmului cardiac, sunt posibile accidente vasculare cerebrale sau atac de cord. De asemenea, din cauza contactului cu apa rece organismul este supus stresului și se pot agrava bolile cronice. 

În apa rece, organismul eliberează o cantitate mare de hormoni ai stresului, fapt ce provoacă scăderea imunității. În asemenea cazuri se pot agrava bolile bronho-pulmonare cronice. Totodată, pot progresa unele afecțiuni renale, dar ale pielei, precum eczemele și psoriazisul. Pentru ca scăldatul la copcă să nu aibă un final trist, este nevoie de o pregătire necesară.I

NA POPENCO, terapeut, Spitalul Raional: Organismul trebuie călit treptat, începând cu spălatul cu apă rece. Poate fi practicat așa-numitul duș scoțian, când temperatura crește progresiv de la 20 la 40 de grade. Pregătirea pentru scăldatul în copcă trebuie începută cu 2-3 luni mai devreme. 

Cu recomandări vin și salvatorii.

AFANASIE STICI, inspector al Direcției Situații de Urgență Orhei: Desigur că recomandăm să nu se scalde în apă persoanele care au consumat băuturi alcoolice, deoarece la fel prezintă risc de a se îneca.

Pompierii și salvatorii, ca de obicei, sunt de gardă la unitatea de pompieri și sunt gata să intervină la orice situație de urgență, în caz că o persoană are nevoie de ajutorul pompierilor.

Biserica nu îi încurajează pe credincioși să se scalde de bobotează în bazine acvatice deschise.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 15.000 de euro din bugetul de stat pentru CEDO să radieze de pe rol câteva dosare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deciziile de radiere de pe rol în cauzele …