SFS anunță că în anul 2019, comparativ cu anul 2018, numărul persoanelor în privința cărora s-a validat desemnarea procentuală s-a majorat cu 8.547 sau cu 33,5%, iar dacă facem o comparație cu primul an de când s-a lansat mecanismul de desemnare procentuală (2017), numărul persoanelor care au făcut desemnări procentuale valide a crescut cu 17.884 (+110%).

Totodată, suma desemnărilor valide în acest an s-a majorat cu 2,06 milioane de lei comparativ cu anul precedent, iar în comparație cu primul an de lansare a mecanismului cu 4,87 milioane de lei.

Mecanismul desemnării procentuale este o modalitate indirectă prin care contribuabilii pot susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale. Procedura se efectuează prin indicarea codului fiscal al unui singur beneficiar, în declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul precedent.

Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public național.

Mecanismul desemnării procentuale în cuantum de 2% din impozitul pe venit (Legea 2%) a fost adoptată în 2016 și este aplicat începând cu anul 2017, pentru venitul obținut în anul precedent.