Știrea zilei

Teo Cîrnaț: Igor Dodon și Ion Chicu trebuie să fie trași la răspundere penală pentru că nu au amânat alegerile parlamentare din Hîncești | VIDEO

Președintele, Igor Dodon, și premierul, Ion Chicu, trebuie să fie trași la răspundere penală pentru că nu au încercat să amâne alegerile parlamentare din circumscripția 38 Hîncești. Cel puțin, asta declară expertul în drept constituțional Teo Cîrnaț. Potrivit lui, cei doi au contribuit la răpândirea epidemiei de coronavirus.

Potrivit lui Teo Cîrnaț, în competența prim-ministrului și a președintelui se află gestionarea Comisiei pentru Situații Excepțională, iar atunci când s-a discutat despre organizarea alegerilor la Hîncești, ei erau obligați, în conformitate cu legea, să amâne scrutinul din această circumscripție.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: Este de competența Procuraturii Generale să intenteze dosare penale, inclusiv pentru președinte. Președintele se bucură de imunitate în exercitarea atributelor sale. În schimb, prim-ministrul nu are imunitate și de aceea, față de prim-ministru se poate de intentat dosar penal la orice etapă și se poate de dus acest dosar până la capăt. Procuratura Generală este obligată să intenteze dosare penale față de toți, dar în special, față de acele autorități și față de acele persoane care trebuie să dea un exemplu referitor la prevenirea, profilaxia și combaterea pandemiei COVID-19. 

În același timp, Teo Cîrnaț a criticat și vizita la Chișinău a prim-ministrului Ungariei, Victor Orban.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: Tu, dacă ești prim-ministru și ești responsabil de situația creată, atunci trebuie să iei decizia de a suspenda orice întrunire, orice conferință, orice mese rotunde. Trebuia să ofere exemplu și atunci la întâlnirea cu Orban și să nu faci astfel de întâlniri. Vedem că prim-ministrul, Ion Chicu, a scuipat în aceste prevederi și, pentru moment, a făcut întâlnirea cu Orban și a promovat mai departe răspândirea coronavirusului.

Am încercat să obținem o reacție de la președintele, Igor Dodon, dar și de la premierul, Ion Chicu. Purtătorul de cuvânt al președintelui nu ne-a răspuns la telefon, iar consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, a declarat că Guvernul s-a preocupat ca oamenii, care erau monitorizați de medici, să poată vota de acasă, prin intermediul urnelor mobile.

Ce ține de vizita premierului Ungariei, Dragancea a declarat că aceasta a fost programată din timp și au fost luate toate măsurile de prevenire a răspândirii infecției provocate de COVID-19 .

Potrivit lui Teo Cârnaț, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de până la un an. Totodată, în cazul în care nu se respectă măsurile de prevenire, iar acestea provoacă urmări grave, cum ar fi decesul persoanei sau îmbolnăvirea cetățenilor, atunci pedeapsa este de până la șapte ani de închisoare. Alegerile în circumscripția 38 din Hîncești au avut loc în data de 15 martie, chiar dacă înainte de a-i chema pe oameni la urne, mai mulți experți au declarat că scrutinul trebuie să fie amânat. Autoritățile însă nu au realizat acest lucru, drept urmare, a doua zi după alegeri, satele Bălceana și Sofia, din raionul Hîncești, au intrat în carantină deoarece, au fost confirmate câteva cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Totodată, acum două zile o femeie din satul Bălceana, în vârstă de 61 de ani, internată cu COVID-19 a decedat pe patul de spital. De asemenea, o studentă din raionul Hîncești a fost confirmată pozitiv cu virusul COVID-19, iar aproape 100 de studenți, care locuiesc în căminul nr.1 al Universității Tehnice din Moldova, au fost plasați în carantină.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un bărbat de 62 de ani din Anenii Noi a fost răpus de Covid-19. Bilanțul deceselor ajunge la 641

Ministerul Sănătății informează despre un alt deces provocat de noul tip de coronavirus. Este vorba …