Știrea zilei

Tănase despre concursul la funcția de Procuror General: Ar fi foarte, foarte grav dacă acest concurs ar fi ignorat. | VIDEO

„Parlamentarii, în loc să voteze legi, stau și fac comisii de anchetă, procurorii – în loc să ancheteze, stau și ascultă braking news-uri. Miniștrii – în loc să guverneze, stau pe facebook”. Declarația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase și a fost făcută în cadrul emisiunii ”Moldova Zi de Zi” de la postul nostru de televiziune. În contextul discuțiilor despre modul în care decurge identificarea procurorului general, având în vedere că Ministerul Justiției nu a expediat încă CSP-ului lista celor 4 candidați preselectați, Tănase a declarat că „ar fi foarte, foarte grav dacă acest concurs ar fi ignorat.”

Consiliul Superior al Procurorilor se întrunește în ședință pe 6 noiembrie. Pe ordinea de zi se numără 7 subiecte, însă printre acestea nu se regăsește și examinarea listei scurte a celor patru candidați, care au trecut etapa de preselecție. Întrebat dacă nu cumva se tergiversează condiționat acest lucru, Tănase a declarat:

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: Eu mă refer, în special la guvernarea prin dosare. Ce înseamnă guvernarea prin dosare? Asta înseamnă că: pentru a impune autoritatea, Guvernul folosește procurorii, care deschid dosare la comandă pe oponenți politici, pe oponenți de afaceri, dosare deschise din considerente pupuliste ș.a.m.d. Și iadă din ce cauză eu cred că acesta este scopul a ceea ce se întâmplă. Mai degrabă tergiversarea este o consecință a ceea ce se întâmplă.

Fostul șef de la Curtea Constituțională a mai adăugat că cele patru candidaturi preselectate, nu au fost tocmai cele pe care au mizat cei care au organizat concursul.

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: Am senzația că acest concurs a fost unul cu dedicație, dar dedicația na reușit. Miza a fost că vor ieși alți oameni în această listă scurtă. Eu cred că ar fi foarte grav, foarte grav dacă acest concurs ar fi ignorat. Acest mecanism nu poate fi implantat pe corpul constituțional. Nu poate fi.

Altfel spus, Tănase punctează că anumite instrumente revoluționare, cu care operează actuala guvernare, nu sunt compatibile cu anumite elemente ale statului de drept.

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: Atunci când faci revoluție și iei deciziile cum îți trăsnește ție prin cap, nu mai contează Constituția. Cel mai mare pericol pe care îl are la moment RM, cel puțin pe care îl văd eu, este încălcarea ordinii constituționale. Tot mai des, deciziile care trebuie să fie unele bazate pe lege, sunt bazate pe rațiuni de oportunitate politică și ele nu au nici o legătură. În general, s-a făcut un terci în toată administrația noastră. 

Lumea se ocupă fiecare cu ce dorește, numai nu cu ceea ce trebuie, a mai declarat Tănase.

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: Parlamentarii, în loc să voteze legi, stau și fac comisii de anchetă, procurorii – în loc să ancheteze, stau și ascultă braking news-uri. Miniștrii în loc să guverneze, stau pe facebook. Lucrurile s-au inversat într-un hal fără de hal.

Amintim că ministerul Justiției nu a expediat încă CSP-ului lista celor patru candidați selectați pentru funcția de procuror general, fiind deja încălcat termenul legal de 1 noiembrie. Nici serviciul de presă al ministerului și nici ministrul Justiției, Olesea Stamate nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta situația.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …