Știrea zilei

Surse: PDM, pe muchia scindării. Un grup de deputați, gata de plecare

În timp ce unii deputați din cadrul fracțiunii PDM intenționează să rămână în opoziție față de PSRM și să colaboreze cu parlamentarii PAS și PPDA, conducerea Partidului Democrat a decis să se „întovărășească” cu socialiștii. Mai mult, „fiecare acțiune a democraților din cea de-a doua tabără este coordonată cu Igor Dodon”. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul PDM, la moment, cei 29 de deputați din cadrul formațiunii s-au împărțit în patru grupuri, trei dintre care pledează pentru colaborarea cu PSRM, scrie deschide.md.

Mai exact, este vorba despre grupul „Filip”, „Diacov”, „Andronachi-Nichiforciuc” și „Candu”. Reprezentanții primelor trei grupuri au fost observați luni, 17 februarie, la întrevederea secretă din Parlament cu deputații PSRM, Igor Dodon și Ion Chicu.

Potrivit surselor noastre, unor deputați democrați li s-a promis că nu vor exista presiuni asupra afacerilor sale, altora – că vor putea și în continuare să se ocupe cu schemele mai puțin „legale”. Totodată, unii parlamentari au fost șantajați cu dosare penale pornite pe numele lor sau a membrilor familiilor.

Spre exemplu, spun sursele, deputatul Vladimir Andronachi a fost persoana cea mai apropiată de Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM. Nici Andrian Candu nu cunoștea atât de mult despre afacerile și interesele nașului său de cununie. Astăzi, Andronachi este cel care promovează activ în cadrul fracțiunii o colaborare cât mai strânsă cu socialiștii.

Anterior, portalul anticoruptie.md a scris că Vladimir Andronachi a fost unul dintre autorii Legii privind amnistia fiscală, criticate dur de către Banca Mondială, FMI, dar și ambasadele SUA și a statelor UE. Documentul prevedea posibilitatea legalizării bunurilor nedeclarate, ceea ce, potrivit experților internaționali, ar aduce daune majore capacității Republicii Moldova de a combate spălarea banilor și, de fapt, „legitimează furtul și corupția”. La fel, în 2016, Veaceslav Platon a depus o plângere la adresa procurorilor români în care relatează despre implicarea lui Andronachi într-un șir de tranzacții financiare.

În ceea ce îl privește pe actualul lider al PDM, Pavel Filip, acesta ar fi șantajat cu dosarele penale pornite pe numele fiilor săi: „Copleșit de emoții, el acționează ca tată, nu ca politician”.

Totuși, sunt și unii deputați care încă nu s-au alăturat la niciun grup, dar și dintre cei care sunt contra oricărei colaborări cu socialiștii. Însă, asupra acestora continuă presiunile din partea conducerii PDM:

„Cel mai probabil, unii vor accepta condițiile impuse de liderii partidului, doar că vor încerca să nu se implice în nicio discuție sau dezbatere, preferând doar să asigure voturile necesare în Parlament”.

Astfel, sursele noastre nu exclud că în această săptămână sau săptămâna viitoare, un grup de deputați care se împotrivesc colaborării cu socialiștii ar putea să anunțe părăsirea atât a fracțiunii parlamentare, cât și a formațiunii.

De precizat este că luni seara, conducerea PDM și a PSRM a avut o întrevedere discretă la Parlament. La ședință a participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, părțile au discutat problemele abordate de cetățeni, dar și au făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul în ceea ce privește agenda comună de lucru a Parlamentului și Guvernului.

Deputaţii democraţi, care nu au participat aseară la întâlnirea cu deputații socialiști și președintele Igor Dodon, nu exclud că au fost puse bazele unei coaliţii între noua conducere a Partidului Democrat şi Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

„Mariajul” PSRM – PD, coaliție cu rol subordonat direct președintelui? | VIDEO

Ulterior, deputatul Andrian Candu a anunțat că parlamentarii democrați ar trebui să susțină inițiativa colegilor din PPDA și PAS și să voteze moțiunea simplă împotriva activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Candu: PDM trebuie să susțină moțiunea împotriva ministrului de Externe | VIDEO

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …