Știrea zilei

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare | VIDEO Update

După mai bine de patru ani de detenție, fostul premier, Vlad Filat a fost eliberat din închisoare. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de către purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Peniternciarelor, Oleg Pantea, dar și de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale Emil Gaitur. Am încercat să discutăm la telefon și cu fostul premier, ce ne-a declarat urmăriți în reportajul ce urmează.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, există o încheiere a instanței de judecată prin care Vladimir Filat a fost eliberat din penitenciar.

OLEG PANTEA, purtător de cuvânt ANP: Astăzi în jurul orei 14:00, Vladimir Filat a fost eliberat din detenție.

Informația a fost confirmată și de Procuratura Generală. Purtătorul de cuvânt al instituției, Emil Gaitur ne-a spus însă că vor reveni ulterior cu o reacție. Am încercat să-l contactăm și pe Vlad Filat, fostul premier, însă, a spus să revenim mâine cu un telefon.

VLAD FILAT, ex-premierul R.M: Haideți telefonați-mă mâine. Astăzi, eu sunt în familie și chiar am nevoie de intimitate. Bine?

Iar avocatul fostului premier a declarat că nu comentează situația.

VICTOR MUNTEANU, avocatul lui Vlad Filat: Domnul Filat vă va comenta singur această situație.

Analiștii politici sunt de părere că eliberarea lui Filat din pușcărie este aranjată pentru ca ulterior Vlad Filat să fie folosit în viața politică din Republica Moldova în interesele Kremlinului.

ROMAN MIHĂIEȘ, analist politic:  Este un fel de cadou pentru el în an electoral prezidențial. Evident că el va fi dator și va trebui să execute anumite comenzi să ajute candidatul Kremlinului să câștige alegerile prezidențiale în primul rând, să contribuie la anumite dosare de rezonanță cum ar fi dosarul miliardului pe anumite mărturii.

VICTOR GURĂU, analist politic: Luând în calcul faptul că i-a micșorat termenul cu un an și zece luni, era și de așteptat că mai devreme sau mai târziu, în timpul apropiat, el să fie eliberat condiționat. Interesul principal era din partea politicienilor de stânga cum nu este de straniu pentru că în condițiile în care Vladimir Filat este la libertate se pot aduce învinuiri grave liderilor politici de dreapta.

Amintim că Fostul premier, Vlad Filat, a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. În vara acestui an, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni, conform unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie. Potrivit informațiilor publicate de Judecătoria Chișinău, Vlad Filat a ieșit din detenție în baza prevederilor privind „liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen”, art.91 CP pentru executarea a două treimi din pedeapsă.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată. Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Utilaje medicale, oferite de compania DFM doctorilor din Republica Moldova: Spitalul de Urgență apreciază înalt donația

Conducerea IMSP IMU adresează sincere mulțumiri Companiei ”DFM” S.R.L, personal dnei Nina Guranda, pentru donația …