Știrea zilei

Subvenții pentru angajatorii care vor angaja șomeri din grupuri vulnerabile | VIDEO

Angajatorii vor putea primi subvenții, dacă vor angaja persoane cu dizabilități și șomeri din grupuri vulnerabile. Datorită subvenției în valoare de 150 de mii de euro acordată de către Organizația Internațională a Muncii, 135 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani din categoriile supuse riscului de excluziune socială, vor putea fi mai ușor încadrați în câmpul muncii.

LUDMILA IACHIM, directorul executiv al asociației „Motiavație”:

„Cunoaștem că este o experiență internațională și dacă ea a funcționat în statele EU, sperăm să funcționeze și la noi în Republica Moldova.”


Cele două programe de facilitare a ocupării șomerilor care necesită suport suplimentar pentru integrarea în câmpul muncii vor fi implementate pe parcursul a 6 luni cu titlul de proiect pilot. Astfel, angajatorii care vor crea sau adapta un loc de muncă pentru persoane cu dizabilități vor beneficia de compensarea a 50 % din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, iar mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat. Potrivit directorului executiv al asociației Motiavație, Ludmila Iachim, aceste programe sunt necesare, întrucât majoritatea antreprenorilor evită angajarea persoanelor cu nevoi speciale.

Potrivit directoarei Agenției Pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, instituția va lua în considerare cererea și oferta forței de muncă, domeniile cu un deficit acut al forței de muncă și va selecta agenții economici și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care vor fi incluse în program. Programul se referă la următoarele categorii de șomeri:persoane cu dizabilități, persoanele eliberate din locurile de detenție, victimile traficului de ființe umane, persoanele care luptă cu consumul de substanțe, victimile violenței în familie și alte categorii vulnerabile.

RAISA DOGARU, directoarea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă:


Fiecare angajator care va angaja o persoană din această categorie va primi lunar 30 % din salariul mediu pe economie, care constituie 6446 lei pe anul precedent, adică 30 % din această mărime va fi transferată celui angajator care va angaja o persoană din această categorie, o perioadă de 6 luni de zile și este și condiția ca ei să-l mențină în activitate încă 12 luni de zile.

Programul a fost lansat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu asistența Organizației Internaționale a Muncii.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un moldovean a cerut de la fosta soție pensie de întreținere, invocând că aceasta lucrează peste hotare și dispune de surse suficiente

Un moldovean și-a acționat în judecată fosta soție, plecată din țară, solicitând de la aceasta …