Știrea zilei

Studiu UNICEF: Unul din 84 de bebeluşi moare în prima lună de viaţă

Unul din 84 de copii născuţi în ţara noastră moare în prima lună din viață, potrivit unui studiu realizat de UNICEF. Situaţia rămâne destul de gravă, cu toate că rata mortalităţii infantile a scăzut simţitor în Moldova, în ultimele două decenii.

O contribuţie substanţială în reducerea acestui fenomen a adus-o renumitul neonatolog şi pediatru Petru Stratulat, care ar fi împlinit 70 de ani.

În memoria lui, a fost organizat un eveniment de comemorare.

Participanţii la eveniment au remarcat că, din anii ’90 până în prezent, numărul deceselor a scăzut de două ori în rândul nou-născuţilor. Pentru prevenirea mortalităţii în primul an din viaţă, medicii le recomandă părinţilor să nu ignore procedurile de profilaxie.

„Profilaxia, vaccinurile sunt importante în viața copiilor și ele trebuie să fie efectuate conform calendarului existent”, a menționat șefa Secției Terapie Intensivă IMC, Larisa Crivceanscaia.

Situaţia este îngrijorătoare la capitolul nașterilor premature, care reprezintă principala cauză a mortalităţii infantile. Fiecare al zecelea copil din ţara noastră apare pe lume înainte de termen. Aceşti micuţi ar avea o şansă în plus la viaţă, dacă ar exista mai multe ambulanţe pentru transportarea lor în siguranţă din raioane la instituţiile medicale din Capitală, care sunt mai bine dotate cu echipament specializat.

„Este nevoie de automobil de transport a nou-născuților. La moment, avem doar unu. Am avea nevoie cel puțin încă de două automobile pentru ca să le folosim pentru segmentul sud și segmentul nord al Republicii”, a afirmat medicul neonatolog – pediatru, Mihai Stratulat.

prime.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …