Știrea zilei

Studenții de la medicină au organizat un flashmob, pentru conștientizarea problemei suicidului

În contextul Zilei Mondiale a Prevenirii Suicidului, marcată anual la 10 septembrie, studenţii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat un flashmob pentru a transmite mesaje de conştientizare a gravităţii acestui fenomen, care ia amploare. Și anul acesta sloganul activităților organizate în întreaga țară este „Să ne unim în efortul de prevenţie a suicidului.

Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului a fost concepută ca o zi care să inspire oamenii să lupte pentru construirea unor metode eficiente pentru micșorarea numărului persoanelor care aleg să își ia singuri viaţa. În fiecare an, aproximativ un milion de oameni se sinucid, iar cifrele nu includ și tentativele eșuate de sinucidere, arată Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului. În contextul în care și la noi în țară acest fenomen a luat amploare, Studenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au organizat un flashmob în centrul capitalei.

Noi dorim să prevenim aceasta, să spunem societății – nu trebuie să vă sinucideți. Avem diferite oportunități: să sunăm, să vorbim cu profesorii, părinții și trebuie să fim împreună să unim forțele pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, de susținerea noastră. 

 Să lăsăm telefoanele, să lăsăm saiturile de socializare, să ne uităm împrejur ce avem și să ne implicăm în toate activitățile care sunt și aceasta estre o metodă de a evita gândurile rele.

Potrivit organizatorilor, după criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau al tentativelor de suicid, în majoritatea cazurilor sunt implicaţi adolescenții.

 Această problemă se regăsește în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13-16 ani, ceea ce este foarte îngrijorător . De aceea, cu ajutorul studenților noștri, noi am dorit să transmitem mesajul că viața este unică, că viața este frumoasă, că ei nu sunt singuri, fiecare persoană se poate deschide, poate transmite problema, la orice problemă se găsește soluție, a spus Silvia Ciubrei, șefa departamentului comunicare și relații publice, USMF

Probabil că cauza principală ar fi indiferența crescută în societate, fiecare pentru sine. E de dorit tineretul studios să știe despre problema care există și să se implice simplu, prin a-l asculta pe celălalt, prin a-l încuraja uneori, când este necesar, declară Mariana Cernițanu, șefa Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră, USMF.

În Republica Moldova, în anul 2018, au fost înregistrate 489 cazuri de suicid. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în scopul eficientizării activităţii de prevenire, în anul curent, polițiștii au desfăşurat 349 de activităţi informative şi sensibilizare a cetățenilor, cu participarea a peste 2000 părinţi şi 12 00 copii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Raport MAEIE: Câți moldoveni au fost ajutați să revină acasă

Pe parcursul săptămânii trecute, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale …