Știrea zilei

Sternioală se declară nevinovat: Procurorul ar opera cu probe mincinoase

Oleg Sternioală pledează nevinovat și consideră că atât procesul penal care i-a fost intentat, cât și învinuirile operate de Procuratura Anticorupție sunt doar formale, având drept scop real înlăturarea sa din sistemul judecătoresc. Totodată, acesta califică drept minciuni informațiile despre un potențial trafic de influență și mită, transmise de procurorul anticorupție Roman Statnîi, care efectuează urmărirea pe cauza penală deschisă pe numele său. Declarațiile au fost transmise prin intermediul avocatului Alexandr Tabarcea, scrie unimedia.info.

„Nu am reacționat niciodată la afirmațiile manipulatoare și mincinoase ale procurorului Roman Statnîi, deoarece credem ferm că justiția se înfăptuiește și trebuie să se înfăptuiască în cadrul Instanțelor de judecată, într-un proces bazat pe lege, așa cum prevede legislația națională în vigoare. Înțelegem interesul public față de acest caz, dar atragem atenția societății și a instituțiilor mass-media care sunt în contact direct cu Roman Statnîi asupra caracterului manipulator și mincinos al declarațiilor și informațiilor publice furnizate de către menționatul procuror de caz”, se spune în declarația remisă de avocat.

Totodată, Oleg Sternioală pledează nevinovat și consideră că atât procesul penal care i-a fost intentat, cât și învinuirile operate de Procuratura Anticorupție sunt de fapt doar formale, având drept scop real înlăturarea sa din sistemul judecătoresc. Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) susține că s-a conformat tuturor cerințelor care au fost legale, a acționat de fiecare dată bazându-se pe reglementările procesuale în vigoare, făcând uz de drepturile și obligațiunile procesului penal.

Referitor la procurorul anticorupție Roman Statnîi, care exercită urmărirea pe cauza penală în care figurează Sternioală, în comunicat se menționează următoarele:

„1. Roman Statnîi nu cunoaște sau se preface că a uitat despre regula principului confidențialității urmăririi penale, efectuând “scurgerea controlată” în anumite instituții de presă a informațiilor false, printre altele, inclusiv pentru a-și justifica numeroasele ilegalități comise de el în această cauză penală. În dorința de a-și apăra ilegalitățile, se autovictimizează și manipulează operând cu termeni precum “posibilă mită și trafic de influență”.

2. Procurorul Roman Statnîi este gata să discrediteze inclusiv conducerea Procuraturii Generale, prin încercarea de a o atrage în manevrele sale de manipulare, folosind așa-numite probe “incontestabile”, cum ar fi “într-o discuție privată cu procurorul, persoana-martor (care apropo a refuzat să facă declarații) mi-a spus că…” și invocând minciuni vădite precum “Oleg Sternioală s-ar fi adresat cărorva persoane influente din cadrul Procuraturii Generale, oferind sume de bani impunătoare … ”

3. Nu cunoaștem și nu ne interesează controlul organizat de Procuratura Generală la acest procuror. Știm însă că exact cu astfel de “probe” mincinoase Roman Statnîi își motivează și ordonanțele abuzive și ilegale, pe care le emite. S-a ajuns atât de departe, încât chiar și membrii grupului de urmărire penale refuză să le execute, având în vedere caracterul ilegal al acestora.

4. La fel s-a întâmplat și cu cele tocmai 5 (!!!) tentative de efectuare neautorizată a cercetării la fața locului (la domiciliul lui Oleg Sternioală). Evidențiem faptul că scopul așa-numitor cercetări la fața locului nu era evaluarea imobilului (așa cum a afirmat Statnîi), ci să pătrundă repetat în imobil pentru o altă percheziție. Menționăm că pe data de 4 noiembrie 2019 acesta a efectuat deja o percheziție neautorizată!

5. La cea de-a cincea tentativă de a pătrunde neautorizat în imobil, pe data de 11 ianuarie 2020, Statnîi a recunoscut că nu este “suficient autorizată cercetarea la fața locului” și a dispus efectuarea unei percheziții neautorizate. Asta după ce instanța de judecată i-a refuzat, pe data de 10.01.2020, autorizarea percheziției, deoarece a fost solicitată ilegal efectuarea ei în mod repetat, în cadrul aceleiași cauze penale.

6. La fel, Statnîi a mințit despre echipa de intervenție forțată, care nu a fost la fața locului. Acesta a mințit și despre faptul că avocații nu au contestat încheierea numită de el “ambiguă”. De asemenea, Statnîi a mințit, comunicând public despre cele 16 milioane de lei care precum că ar fi cheltuielile familiei Sternioală. Probele contrarii au fost prezentate în cadrul procesului penal.”

Oleg Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Sternioală.

La 4 noiembrie 2019, procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins demersul procurorilor privind aplicarea arestului de 30 de zile pentru judecător.

La 13 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Sternioală. Încheierea Curții a fost eliberată la 12 noiembrie 2019.

La începutul lunii decembrie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că judecătorul CSJ și-a depus cererea de demisie.

La 10 decembrie, Sternioală a fost suspendat din funcția de vicepreședinte al CSM, prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, membrii CSM au admis parțial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la aducerea silită la audieri și percheziționarea magistratului. Solicitarea ca a acesta să fie arestat nu a fost acceptată.

La sfârșitul săptămânii trecute, procurorul anticorupție Roman Statnîi l-a informat pe Alexandr Stoianoglo, dar și pe procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, precum că unul dintre martorii audiați în cadrul cauzei penale i-a comunicat că Oleg Sternioală nu va păți nimic, deoarece acesta și-ar fi „hotărât” deja problemele și că va obține chiar pedepsirea procurorului de caz cu ajutorul unor persoane importante din Procuratura Generală (PG).

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova: 332 de cazuri noi de infectare cu virusul au fost confirmate, iar 9 oameni au pierdut lupta pentru viață | VIDEO

332 de cazuri noi de infectare cu virusul COVID-19 au fost confirmate astăzi în Moldova, …