Știrea zilei

Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Deputatul a stat tăcut toată ședința, iar în locul lui au vorbit socialiștii | VIDEO

Deputatul dispărut Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Acesta nu a fost surprins în momentul în care a ajuns, dar odată ce a început ședința plenului, a intrat în sală și s-a așezat lângă președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. Deși a evitat să apară în fața presei, Gațcan a publicat o postare pe Facebook, dar din nou, nu pe pagina personală, ci pe cea creată în timpul campaniei electorale și care este administrată de PSRM. În mesajul postat deputatul a menționat că s-a răzgândit să se retragă din politică și rămâne membru al fracțiunii PSRM. Acest lucru a stârnit mai multe reacții din partea deputaților.

Telenovela dispariției lui Ștefan Gațcan se pare că a luat sfârșit. După așa-zisa reabilitare, deputatul a apărut în Parlament. Nu se știe însă pe unde a intrat în clădire, dar a evitat ușa din spate a legislativului, unde era așteptat de presă. În sala de plen el s-a așezat lângă socialistul Corneliu Furculiță pe care anterior l-a denuțat la procuratură pentru că l-ar fi intimidat și șantajat. Acesta a stat tăcut toată ședința, iar în locul lui au vorbit socialiștii. Vasile Bolea a fost cel care a anunțat că Gațcan rămâne în Parlament.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „A parvenit cererea domnului Gațcan prin care dumnealui a anunțat ce își retrage cererea de demisie din 1 iulie 2020”.

Apariția tacită a lui Gațcan a stârnit discuții aprinse, iar aleșii din opoziție l-au luat la întrebări.

MARIA CIOBANU, deputat PPDA: „Pe unde ați umblat pentru a vă recupera, aveți toți dinții în gură, sunt reduceri la Mall? Dacă v-a mai rămas ceva din coloana vertebrală și nu e stâlcită complet, vă rog, să părărsiți Parlamentul”.

VASILE NĂSTASE, deputat PPDA: „Nu trebuie să fiți în acest Parlament astăzi, dar trebuie să fiți în autoizolare, pentru că ați traversat frontiera de stat și ați venit ieri în Republica Moldova. Trebuie să stați acasă. Ce fel de exemplu dați dumneavoastră cetățenilor RM?”

Tot socialiștii au fost cei care au răspuns în locul lui Gațcan.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: „Îmi pare foarte rău, doamna Ciobanu, că și dumneavoastră vă numărați printre unii deputați, că ați devenit pradă a acestei propagande ieftine”.

Iar deputatul PAS Lilian Carp a declarat că este un caz fără precedent, în ultimii 30 de ani.

LILIAN CARP, deputat PAS: „Dacă există cu adevărat coruperea deputaților, oameni buni, unde este Stoianoglo să vină să aducă argumentele că cineva cumpără deputați și mai departe să înceapă procedura?”

Iar liderul „Pro Moldova” a anunțat că echipa sa va insista să afle ce s-a întâmplat cu Ștefan Gațcan din data de 1 iulie, de când a dispărut. Andrian Candu mai spune că s-a adresat la mai multe instituții de drept, pentru a investiga acest caz.

ANDRIAN CANDU , președinte „Pro Moldova”: „Vom depune toate eforturile considerabile pentru investigarea
acestui caz și ca adevărul o dată și o dată să iasă la iveală. Toate demersurile sunt făcute, inclusiv la instituții internaționale ca: Consiliul Europei, Uniunea Europeană și multe alte guverne”.

Chiar dacă la ședință nu a scos un cuvânt, Ștefan Gațcan a plasat o adresare pe Facebook, care, din nou, nu a fost publicată pe pagina personală, dar pe cea electorală în care au apărut videorurile din vie și dintr-o încăpere.

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat PSRM: „Chiar dacă luasem decizia de a părăsi politica, nu puteam să stau indiferent când am văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament. De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării”, – a scris Gațcan pe o rețea de socializare.

Totodată, reprezentanții Parlamentului au venit cu un răspuns la solicitarea expediată de deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a cerut imagini cu Gațcan, înainte de dispariția acestuia. Secretariatul legislativului l-a informat că o parte din echipamentul video din sediul instituției este stricat, iar camerele video activează doar în regim online și nu stochează imaginile.

Scandalul în jurul lui Gațcan a început acum mai bine de o săptămână, când a părăsit fracțiunea PSRM și a aderat la “Pro Moldova”. Ulterior, a anunțat că ar fi fost agresat verbal și amenințat săși depună mandatul de socialiștii Corneliu Furculiță și Vlad Batrîncea și chiar a depus o plângere la Procuratură. A doua zi, președintele fracțiunii PSRM a anunțat că Gațcan a renunțat la mandat, dar rămâne parte a echipei. Mai târziu, deputații „Pro Moldova” au protestat la Președinție, acuzându-l pe Igor Dodon și pe socialiști că l-ar fi sechestrat. După câteva ore, deputatul a apărut însă într-un video, filmat în vie, în care spunea că este bine, dar are nevoie de reabilitare. Astfel de secvențe video au mai apărut pe parcursul săptămânii trecute în care a anunțat chiar că-și retrage plângerea de la Procuratură. Presa a scris că Gațcan ar fi ieșit din țară la cererea lui Dodon, fapt recunoscut, ulterior, de șeful statului, care a spus că i-a oferit protecție de stat până la vamă. Gațcan ar fi fost în România, iar miercuri a revenit, fiind păzit de ofețeri SPPS.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Shor a apelat din nou la primarul municipiului Chișinău cu o propunere de reparare a pasajelor subterane din sectorul Botanica | VIDEO

Președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a expediat o solicitare repetată primarului municipiului Chișinău, …