Știrea zilei

Statul riscă să rateze investiții de 200 de milioane de euro în Aeroportul Internațional Chișinău | VIDEO

În pofida tuturor schimbărilor și lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, precum și a intențiilor noului beneficiar de a investi sume considerabile, de 200 de milioane de euro, în modernizarea aeroportului, autoritățile examinează opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a aerogării Chișinău. Despre aceasta a spus președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care a fost examinat inclusiv acest subiect.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a declarat că ar exista trei temeiuri pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău.

IGOR DODON președintele Republicii Moldova: „Primul: nu a fost semnat la prima etapă în condițiile legii, s-a încălcat legea și procedurile la momentul selectării investitorului și concursul nu a fost transparent. Al doilea: nu se îndeplinesc angajamentele investiționale.  Trei: să scoatem preferințele pe care le are acum investitorul, legate de monopol și de 9 euro.”

Contactați de noi pentru o reacție, reprezentanții AVIA INVEST au precizat următoarele: ”Avia Invest s-a expus anterior vizavi de acest subiect. Concesionarul respectă toate condițiile contractului.”

Amintim că, potrivit Agenției Proprietăți Publice, compania a făcut investiții de peste 77 de milioane de euro până la întâi ianuarie 2018. Aerogară a fost complet reabilitată. A fost extins terminalul, modernizate pista și sistemul de iluminare. A fost construită o parcare auto multietajată. Sălile de așteptare sunt dotate cu mobilier modern, dar și locuri speciale pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, Aeroportul Chișinău a fost nominalizat la premiul ”Cel mai bun Aeroport din Europa”, unul dintre cele mai prestigioase titluri din aviație.

În luna decembrie 2019, Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a trecut în proprietatea omului de afaceri și miliardarul rus Andrei Goncharenko, care a anunțat intenția de a investi sume considerabile în modernizarea aeroportului – 200 de milioane de euro în dezvoltarea aerogării pentru confortul maxim al călătorilor. Avia Invest a și prezentat o schiță a unui nou terminal al Aeroportului ce urmează a fi construit.

Lucrările vor cuprinde o suprafață de peste 55 de mii de metri pătrați și va deservi anual peste 4 milioane de pasageri. Construcția va fi dotată cu iluminare suplimentară, supraveghere video și vor fi deschise mii de locuri noi de muncă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Gurău despre promisiunea lui Dodon de a primi un credit din Rusia: Marja de PR în structura acestor declarații este foarte mare | VIDEO

La început a fost jumătate de miliard de dolari care s-a subțiat între timp și …