Știrea zilei

Statele lumii, în așteptarea unui vaccin anti-COVID: OMS a identificat grupurile de persoane care vor fi vaccinate primele. Situație dezastruoasă în America Latină | VIDEO

Statele Unite au cel mai mare număr de bolnavi COVID-19 din lume, iar bilanțul deceselor în SUA a trecut de 120 de mii. Totuși, se pare că președintele Donald Trump nu are nicio reținere să programeze un miting electoral într-o sală cu 20 de mii de participanți. La nivel mondial, situaţia cea mai rea rămâne în America Latină. În Brazilia, Peru, Chile, Argentina şi Mexic oamenii mor cu miile. Comisia Europeană e pe cale să achiziționeze în avans un vaccin aflat în dezvoltare împotriva coronavirusului. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră ca, până la sfârşitul anului, vor putea fi produse câteva sute de milioane de vaccinuri şi chiar două miliarde în 2021, relatează AFP.

În Statele Unite sunt înregistrate aproape 2,3 milioane de cazuri de coronavirus și peste 120 de mii de morți. În stilul său caracteristic, preşedintele Donald Trump minimalizează însă temerile provocate de mitingul în spaţiu închis, prin care vrea să-şi relanseze, sâmbăta, în Oklahoma, campania electorală. Un magistrat a respins încercările de a bloca în justiție organizarea evenimentului, la care distanțarea fizică rămâne doar o vorbă în vânt – totul în condițiile în care 23 de state americane au înregistrat creșteri alarmante ale cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele zile. Deşi informaţiile din teritoriu nu sunt optimiste, generalul american nominalizat de Trump să conducă grupul de lucru pentru găsirea unui vaccin speră că serul va fi gata până la sfârşitul anului.

Și OMS are aceleași așteptări. Instituția a identificat trei grupuri de populaţie cărora li se va acorda prioritate la vaccinare: lucrătorii aflaţi în prima linie, cum ar fi medicii şi poliţiştii; persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii; persoanele care trăiesc într-un mediu cu risc mare de contaminare, cum ar fi mahalale urbane şi centrele de asistenţă.

În acest moment sunt în teste mai multe vaccinuri, dezvoltate în laboratoare din întreaga lume. În Rusia, cercetătorii Institutului Gamalei au trecut la teste pe voluntari, după ce serul a fost testat pe animale, apoi chiar de oamenii de ştiinţă care l-au creat. Şi armata rusă lucrează la un vaccin, într-un centru militar aflat în apropierea Moscovei.

Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat, săptămâna trecută, că au achiziţionat 400 de milioane de doze ale unui posibil vaccin de la producătorul britanic de medicamente AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin COVID-19 împreună cu Universitatea Oxford. AstraZeneca a semnat în luna mai un acord similar cu Statele Unite.

Iar Comisia Europeană este în discuţii avansate cu grupul farmaceutic Johnson & Johnson pentru rezervarea şi achiziţia în avans a unui vaccin destinat COVID-19, aflat în dezvoltare, au declarat doi oficiali apropiaţi discuţiilor. Johnson & Johnson intenţionează să înceapă luna viitoare un studiu clinic pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 8,6 milioane de oameni la nivel global şi a provocat peste 456 de mii de decese.

  •  
  •  
  • 3
  •  

Citește și

OMS prevede 10 milioane de cazuri COVID-19 săptămâna viitoare, epidemia nu a atins încă vârful în regiunea Americilor, nou anti-record în Ucraina | VIDEO

Pragul de zece milioane de cazuri de COVID-19 în lume ar urma să fie atins …