Știrea zilei

Stamate despre soluțiile lui Dodon privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului: PR ieftin, ca de obicei | VIDEO

„PR ieftin, ca de obicei” – așa califică fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, soluţiile propuse de către președintele Igor Dodon de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chişinău. Într-o postare pe Facebook, fosta șefă de la Justiție își expune părerea că, singura opțiune viabilă în acest sens este solicitarea declarării nulității contractului de concesiune, prin demonstrarea unei fraude la încheierea contractului. Am încercat să obținem o reacție pe marginea declarațiilor ex-ministrului justiției, însă reprezentanta serviciului de presă a președinției nu a răspuns apelurilor noastre.

Olesea Stamate, spune că niciuna din cele trei soluţii propuse de Igor Dodon nu este viabilă, întrucât statul va ajunge, în final, să plătească despăgubiri. Ex-ministrul a enumerat scenariile de anulare a contractului de concesiune, prezentate de șeful statului și a venit cu explicații. Astfel, referindu-se la propunerea de reziliere a contractului pentru faptul că acesta nu ar fi fost încheiat în interesul statului, fosta șefă de la Justiție afirmă că rezilierea este posibilă doar prin acordul ambelor parti, însă investitorul va cere despăgubiri, pe care Moldova nu le va putea onora.

Ce ține de rezilierea pe motivul neonorării obligațiilor contractuale, Stamate argumentează că în contractul de concesiune este prevăzută procedura de notificare a investitorului, după care el are termen suficient de remediere a deficientelor. În opinia fostului ministru, acesta nu va renunța atât de simplu la contract și va investit atât, cât e stipulat în document.

Cât privește anularea taxei de 9 euro, stipulată în contract, Stamate menționează că acest lucru este posibil doar cu acordul investitorului. ”Evident, acesta nu va fi de acord și din nou revenim la despăgubiri serioase pe care le vom plăti, sau la o cauză în arbitrajul internațional, care ne va costa zeci sau sute de milioane”, afirmă fostul ministru.

Drept concluzie, Olesea Stamate conchide că „Dodon nu are alte soluţii. El inventează, manipulează, dezinformează.” 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Partidul Politic „ȘOR” cere demisia ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi | VIDEO

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” cere demisia ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, din cauza presiunilor …