Știrea zilei

Spitalul raional Orhei, pregătit să primească pacienți cu coronavirus: Personalul medical – instruit, iar instituția, echipată | VIDEO

Spitalul raional din Orhei este pregătit să primească bolnavii de coronavirus și persoanele suspecte că ar fi contractat virusul periculos. Personalul medical a fost instruit, iar secțiile amenajate corespunzător. Primii pacienții din raioanele Orhei, Șoldănești, Rezina și Telenești, vor fi internați începând de mâine. Doar femeile însărcinate, copiii şi persoanele în stare gravă din aceste raioane vor fi transferate la Chişinău.

În jurul orei 14:00, în secția de boli contagioase din cadrul spitalului raional Orhei este mare agitație. Asistenții medicali care le vor oferi ajutor persoanelor contaminate cu noul coronavirus se pregătesc pentru a face față situației. Pentru a se obișnui cu noul echipament și pentru ca procedura să fie mai rapidă, medicii au îmbrăcat de câteva ori combinezoanele. Nu înainte însă ca mâinile să fie dezinfectate ca la carte.

Pe lângă echipamentul special, angajații medicali trebuie să poarte trei perechi de mănuși, să-și acopere capul, să-și pună mască de protecție și să-și protejeze ochii cu ochelari speciali.

NICOLETA MORARI, asistentă medicală, Spitalul raional Orhei: De tăiat un pic unde se râde. Să rămâne numai puțin incomod!

– Cum vă simțiți?

– Puțin incomod.

REPORTER: – Cum ați primit vestea că veți munci cu pacienții infectați de coronavirus?

LUCIA SCARLEȚCHI, asistentă medicală, Spitalul raional Orhei: – Suntem apți de muncă.

– V-ați speriat? – Nu. Noi suntem asistenți medicali și noi trebuie să fim primii, trebuie să ajutăm oamenii.

Pentru noii pacienți au fost pregătite 25 de paturi, iar personalul medical este pregătit să facă față situației, dă asigurări șefa secției de Boli infecțioase.

LARISA GUZO, șef secție boli infecțioase: Lucrătorii medicali din secție sunt antrenați permanent deoarece, noi suntem secția de boli infecțioase și aici sunt diferite infecție de care trebuie să știi să te protejezi și să nu te îmbolnăvești. Ceilalți asistenți medicali din echipa noastră care vor lucra au fost antrenați suplimentar.

Pacienții infectația cu noul coronavirus vor fi internați în secția de Boli Contagioase, iar cei suspecți, într-o altă secție. Acolo au fost pregătite 40 de paturi, ne informează vicedirectorul spitalului raional Orhei.

LENA PALANCIUC, vicedirector medical, Spitalul raional Orhei: Suntem dotați cu echipamente de protecție însă, având în vedere și analizând necesarul de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali ne dăm seama că pe parcurs vom suplini aceste stocuri pentru echipamentele de protecție. Foarte mult contează numărul pacienților care va fi pentru că după fiecare analizând necesarul de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali ne dăm seama că pe parcurs vom suplini aceste stocuri pentru echipamentele de protecție. Foarte mult contează numărul pacienților care va fi pentru că după fiecare pacient echipamentul de protecție se schimbă. Psihologic, lucrătoorii medicali sunt gata pentru a admite pacienții pentru tratament.

La solicitare, medicii spitalului raional Orhei, care vor fi în prima linie și vor lupta împotriva COVID-19, vor fi beneficia de cazare și alimentație din partea autoritățile locale. Amintim că, acum câteva zile, autoritățile raionale au făcut primele achiziții de echipamente și utilități medicale din donația, în valoare de un milion de lei, oferită de Fundația de caritate „Miron Șor”, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Spitalul Raional Orhei a primit un lot de echipamente de protecție pentru personalul medical și pacienți, dar și dezinfectanți. Totodată, în următoarele zile, din parte fundație de caritate „Miron Șor” spitalul raional Orhei, dar și alte instituții medicale din municipiu, urmează să primească echipamente de protecție.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 500 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid au fost aplicate într-o săptămână. Pentru ce poți fi sancționat? | VIDEO

Pedepse pe bandă rulantă din cauza nerespectării măsurilor anti-covid. Autoritățile anunță că au aplicat peste …