Știrea zilei

Locuitorii din Orhei, întorși acasă de peste hotare, susținuți de autorități să-și găsească un serviciu stabil | VIDEO

Reîntorși acasă, cetățenii Republicii Moldova care au fost plecați ani de zile peste hotare se confruntă cu una din cele mai grave probleme – să-și găsească un loc de muncă. Problema este dificilă, însă are rezolvare – în ajutor vine Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, cetățenii reveniți acasă au posibilitatea să se adreseze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă şi să beneficieze de susținere la angajarea în câmpul muncii, cursuri de formare profesională și alte măsuri active.

Andrei și Svetlana Savin din comuna Jora de Mijloc, reveniți acasă după ani buni de muncă peste hotare, au hotărât să nu mai plece, ci să aibă grijă de gospodăria agonisită. În căutarea unui serviciu stabil, s-au adresat la Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din municipiul Orhei.

ANDREI SAVIN, locuitor al comunei Jora de Mijloc: Am venit să ne angajăm la serviciu. Am venit de peste hotare nu demult și am venit să ne aranjăm la lucru aici. Am venit acasă, ajunge, vrem să fim acasă deja.

Celor doi soți le-au fost propuse mai multe oferte de angajare. Chiar din prima zi, Svetlana și-a găsit un serviciu. Ea a fost acceptată în calitate de bucătar la un restaurant din Orhe i. Andrei urmează ca zilele următoare să mai studieze ofertele.

ANDREI SAVIN, locuitor al comunei Jora de Mijloc: Ne-au propus tare multe oferte de muncă și se poate de găsit acuma.

SVETLANA SAVIN, locuitoare a comunei Jora de Mijloc: Ne-am adresat la birjă, cum se spune aici, la Agenția de Muncă și pe loc mi-a și găsit. Au sunat și repede m-au primit, cu actele de muncă, le am pe toate.

Șeful Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă din municipiul Orhei, Viorel Timuș, spune că migranții reveniți de peste hotare primesc din partea agenției tot suportul necesar pentru a se integra în viața socială a comunității.

VIOREL TIMUȘ, șef Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Orhei: Evident că persoana care nu a fost pe teritoriu țării mai mulți ani nu cunoaște situația și schimbările care s-au făcut în republică și chiar și în localitate. El poate să vină cu un complex întreg de probleme și noi suntem acea instituție care îi orientează în ce direcție trebuie să pornească.

Viorel Timuș mai spune că în cadrul Direcției pe care o conduce sunt înregistrate peste 300 de locuri de muncă vacante.

VIOREL TIMUȘ, șef Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Orhei: Începând de la inginer proiectant și terminând cu lucrul de femeie de serviciu. Avem locuri de muncă și până la 10 000 lei și mai sus și avem salariul minimal pentru persoane necalificate.

În municipiul Orhei sunt înregistrați ca șomeri 33 de migranți reveniți de peste hotare. Cei mai mulți s-au întors din Rusia – 15 la număr. Pentru ca cetățenii să se întoarcă acasă de peste hotare, Partidul Politic ”ȘOR” a lansat la inițiativa deputatului Ilan Șor programul „Moldova e casa mea”.

Grație acestui program, cetățenii reveniți în patrie sunt asistați în găsirea unui loc de muncă. Totodată, administrația municipiului Orhei oferă și alte beneficii semnificative precum compensații pentru cheltuielile de transport urban în raza municipiului Orhei, pentru achitarea serviciilor comunale, facilități fiscale și altele.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova: Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul, alți 195 de oameni au fost testați pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, în ultimele 24 de ore. Victimele …