Știrea zilei

Socialistul Ion Ceban, promovat de elevi? | VIDEO

Candidații electorali care sunt promovați de elevi își fac PR politic pe seama acestora. Asta spun oamenii atunci îi văd pe tineri distribuind ziare electorale. În opinia oamenilor, elevii ar trebui să învețe și nicidecum să se ocupe de publicitatea electorală.

„Chiar de la începutul campaniei electorale, oamenii spun că zilnic, atât pe străzile capitalei cât și în curtea blocurilor în care locuiesc, au văzut elevi care, în loc să meargă la școală sau să se ocupe cu alte activități, au ales să răspândească materiale electorale, în favoarea candidaților electorali.”

„La orice colț se dau ziare și când te uiți, numai elevi, numai copii. Nu este normală chestia asta. Poate să-i ia pe pe cei maturi și să-i trimită, dar nu pe elevi. Ei au bacalaureat, școală, note de primit, au examene și ei îi lasă zi de zi pe străzi să dea ziare. Nu este normal. Să le fie rușine celor care trimit elevii.”

„Părinții și candidații ar trebui trași la răspundere.”

„Chiar ieri împărțeau ziare niște copii, dar eu nu prea le primesc. Sincer să vă spun, un pic sunt dezămăgită de toate astea.”

Și echipa noastră de filmare a surprins pe străzile capitalei mai mulți tineri ce repartizau materiale electorale. Aceștia au recunoscut că reprezintă partidul socialiștilor și îl promovează pe Ion Ceban în campania electorală.

„În general, oamenii susțin fracțiunea noastră.”

„Este doar o chestie cu care ne ocupăm după școală, ca să facem Chișinăul puțin mai bun, din binefacerea noastră. Nu ne achită nimeni pentru asta.”

Elevii mai spun că uneori se întâmplă să fie bruscați sau ofensați de către oameni, atunci când le oferă un ziar.

„Au fost asemenea cazuri pentru că sunt oameni diferiți și ei reacționează toți diferit.”

Socialistul Ion Ceban, însă, spune că nu este la curent că este promovat de către elevi.

ION CEBAN, candidat la funcția de primar al capitalei, PSRM: „Mi-a zis cineva că ar putea să existe astfel de cazuri. Dacă există vreun caz, vă rog să-mi raportați și eu o să vorbesc cu acești oameni.”

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, minorii nu au voie să facă agitație electorală, pentru niciun partid politic.

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar CEC: „În baza legii cu privire la protecție drepturilor copilului, copiii nu pot fi implicați în activități politice. Activitatea de agitație electorală este o activitate politică.”

De cealaltă parte, secretarul coaliției pentru alegeri libere și corecte, Polina Panainte spune că minorii pot desfășura asemenea activități.

POLINA PANAINTE, secretarul coaliției civice pentru alegeri libere și corecte: „Codul muncii spune că tinerii nu au voie să fie implicați în activități care sunt imorale, dar eu nu cred că politica este o chestie imorală și mesajele pe care le promovează ar fi vreun mesaj imoral.”

La 20 octombrie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. Cetățenii vor alege aproape 900 de primari.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

pro moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu la adresa României

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în …