Știrea zilei

Socialiștii nu își respectă propriile promisiuni față de alegători. Un șir de proiecte legislative propuse de fracțiunea Partidului „ȘOR” au fost respinse în Parlament | VIDEO

Un șir de proiecte legislative propuse de fracțiunea Partidului „ȘOR” nu au fost incluse astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Printre ele se numără și inițiativa privind oferirea mai multor facilități angajaților din sistemul medical, dar şi proiectul ce ţine de anularea restricțiilor în privința unor emisiuni difuzate de posturile de televiziune rusești. Conducerea forului legislativ a motivat prin faptul că documentele nu ar avea avizele necesare. De cealaltă parte, deputatul Marina Tauber susține că acest lucru nu este obligatoriu. Replicile contradictorii s-au lăsat însă cu o ceartă în care au fost lansate acuzații și amenințări.

Printre iniţiativele legislative propuse de deputaţii Partidului „ȘOR”se numără proiectul de lege menit să le ofere medicilor un șir de facilități. Este vorba de reduceri la procurarea anumitor medicamente, călătorii gratuite în transportul public sau oferirea indemnizațiilor familiei acestora, în caz de deces în timpul exercitării profesiei.

VIOLETA IVANOV, deputat Partidul Politic „ŞOR”:”Noi am propus acest proiect cu trei săptămâni în urmă. Nu înţeleg din ce motiv Comisia de profil nu a adoptat acest raport.”

Deputații s-au opus însă acestei inițiative. Un alt proiect care a fostpropus ţine de anularea restricțiilor în privința emisiunilor militare, politice și analiticedifuzate de posturile rusești de televiziune. Potrivit Partidului „ŞOR”, deputații PSRM s-au dezis oficial de propriile promisiuni, asta chiar dacă, atât socialiştii, cât şi preşedintele Igor Dodon, dădeau asigurări în campania electorală că vor anula aşa-numita Lege antipropagandă.

IGOR HIMICI, deputat Partidul Politic „ŞOR””Propunem schimbarea legislaţiei, excluderea din Codul Audiovizualului chestiunile ce interzic accesul cetăţenilor moldovei la multe programe.”

Plenul Parlamentului a refuzat însă să-l introducă pe ordinea de zi. La fel, s-a întâmplat și cu alte inițiative legislative semnate de deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”. Este vorba de proiectul cu privire la zilele comemorative, dar și câteva inițiative care țin de protecția mediului prin care deputații Partidului „ȘOR” și-au propus să interzică arderea deșeurilor organice și tăierea pădurilor.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a argumentat că documentele nu au fost avizate de Guvern și nici de comisiile de profil. De aici au și pornit replicile tăioase.

MARINA TAUBER, vicepreşedinte al Partidului Politic „ŞOR”, deputat:”Proiectele de legi care nu necesită fonduri adiționale din bugetul de stat nu necesită avizul Guvernului și avizele comisiei. Dar voi, stimați socialiști, să nu uitați că voi ați fost finanțați de liderul nostru Ilan Șor, care i-a dat drumul lui Igor Dodon și datorită nouă voi stați aici. Așa că, să aveți respect față de colegii noștri când ei prezintă proiectele de legi, că vedem că vă este foarte vesel.”

Deputatul socialist Grigore Novac a trecut însă la ameninţări.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM:”Procurorul nu a dovedit să ajungă la Dvs, dar eu cred că o să ajungă și la Dvs. și o să stați într-o celulă, undeva unde n-o să aveți un scăunel, nu așa de moal ca aici, dar un pic mai tărișor, unde vă veți deprinde pe mulți ani înainte.”

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului:”Terminaţi cu insultele personale.”

LILIAN CARP, deputat PAS:”La noi în politică se ajută când cu rucsacul, când cu culiocul, sau cu alte genți în care încap dolari, dar eu cred că noi nu suntem undeva în tundră. Și haideți cumva aceste replici acide despre felul cum v-ați dat rucsace și culioace să le lăsați între voi și la Procuratură.”

De asemenea, în cadrul şedinţei, deputatul Partidului „ŞOR” Denis Ulanov a amintit despre implementarea mai rapidă a sistemuluielectronic de vot în Parlament, discutată încă la începutul acestui an. Secretarul general al Legislativului, Adrian Albu, a spus că proiectul ar putea fi finalizat în septembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …