Știrea zilei

Socialiștii încearcă să anuleze contractul de concesiune a aeroportului pentru a-l acorda altor investitori? | VIDEO

În pofida tuturor schimbărilor și lucrărilor de modernizare a Aeroportului Chișinău, precum și a intențiilor noului beneficiar de a investi suma enormă de 200 de milioane de euro în modernizarea aerogării, socialiștii vor ca, actualul contract de concesionare să fie anulat. Mai mult, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea susține că beneficiarul Aeroportului ar fi în continuare liderul Partidului Politic “ȘOR”, deputatul Ilan Șor.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea spune că statul trebuie să anuleze prin judecată contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: Guvernul a acceptat categoric recomandarea Parlamentului de a merge în instanța de judecată și de a rezilia contractul.

Opinia socialistului este împărtăşită şi de către secretarul executiv al PSRM, Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Din câte cunosc, Ministerul Justiţiei a dus formal cererea de chemare în judecată.

În opinia celor doi socialiști, Ilan Șor ar fi, în continuare, acționarul majoritar al Aeroportului.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: Totuşi, cum credeţi, Ilan Şor mai stă în spatele Aeroportului? – Cel mai probabil la sigur, la sigur. 

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Cred că ar trebui să aibă o tangenţă, dacă compania „Avia Invest”, care este afiliată lui Ilan Şor, până în prezent administrează treburile aeroportului, trebuie să aibă tangență.

În timp ce socialiștii insistă pe anularea cotractului de concesionare a aeroportului, opoziţia pretinde că Igor Dodon ar vrea, de fapt, retranzacţionarea aerogării către investitori ruşi. Mai mult, șeful statului spunea anterior că, după ce aerogara va reveni în proprietatea statului, se va decide dacă va fi din nou concesionată sau nu, în urma altui concurs la care ar putea participa şi investitori ruşi, declarând pentru presa rusă că oamenii de afaceri de acolo ar fi mai atractivi pentru Chişinău. Experții de la noi bat alarma, iar analistul politic Victor Juc a calificat intenția lui Dodon de a ceda unul din cele mai importante active alte statului unor personaje din anturajul său din Federația Rusă, ”un vădit partinazat politic și geoeconomic”. Totodată, mai mulți analiști avertizează că dacă Guvernul va anula contractul de concesionare, Moldova va fi acționată în instanțe și arbitraj internațional, unde riscă să piardă sume enorme de bani ca penalități, dar și controlul asupra Aeroportului.

Autoritățile de la Chișinău au decis, acum mai bine de șase ani, să transmită în concesiune Aeroportul Chișinău. Compania concesionară Avia Invest s-a angajat să facă investiţii în sumă de peste 244 milioane de euro. Aflat în picaj economic, aerogara a fost dată în folosință pentru 49 de ani companiei Avia Invest, acționarul majoritar al căreia era președintele Partidului ȘOR, Ilan Șor. După 2013, el a reușit să schimbe și să reconstruiască radical principalul aeroport al țării. Astfel, au fost implementate mai multe proiecte de îmbunătățire a infrastructurii în sumă de 96 de milioane de euro. Aeroportul Chișinău a fost nominalizat la premiul ”Cel mai bun Aeroport din Europa”, unul dintre cele mai prestigioase titluri din domeniul aviației. Noul proprietar al companiei Avia Invest, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko a anunțat că va investi peste 200 de milioane de euro în aeroport.

Recent, el a depus la Primăria Chișinău pachetul de acte prin care a solicitat acordul privind extinderea terminalului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, șoferi! Restricții de circulație în Capitală

În perioada 10 – 23 august, va fi restricționat traficul rutier pe strada Albișoara, în …