Știrea zilei

Socialiștii au cedat. Vor vota majorările de impozite și taxe

Reprezentanții PSRM spun că vor vota măsurile fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor. Anunțul a fost făcut de socialistul Vlad Bătrâncea înainte de ședința Parlamentului.

„Noi vom vota modificările la politica fiscală însă cu unele condiții. După plecarea FMI considerăm că Guvernul trebuie să desfășoare discuții publice cu mediul de afaceri și cetățenii R. Moldova”, a declarat Bătrâncea care a adăugat ca în octombrie când se va discuta politica bugetar-fiscală pentru 2020 PSRM va insista pe micșorarea anumitor impozite.

Amintim că recent actualul ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliță a anunțat mai multe măsuri fiscale printre care se regăsește și eliminarea scutirilor fiscale pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa) și a celor pentru tichetele de masă, scrie deschide.md.

Fostul ministru al Finanțelor și actualul consilier al președintelui Dodon a insistat în ultima perioadă pe faptul că majorarea cotei TVA pentru HoReCa nu este o măsură potrivită. Chicu argumentează prin faptul că sectorul a crescut semnificativ după ce cota TVA a fost scăzută de la 20% la 10%.

Unul din cei mai mari businessmanii din sectorul HoReCa a venit cu o reacție după ce Ministrul de Finanțe a anunțat majorarea TVA pentru HoReCa (Hotele, Restaurante, Cafenele) de la 10% la 20%. „Am senzația că prioritățile acestui guvern sunt strict bazate pe ideea de a se împrumuta cu cât mai mulți bani, cât mai repede și pe condiții cât mai pipărate, scrie pe pagina sa de Facebook Dumitru Cebotarescu.

Ulterior reprezentanții sectorului HoReCa au organizat un mini-protest în legătura cu intenția autorităților de a majora TVA pentru această ramură.

Restaurantul „Smokehouse” din Chișinău a anunțat că își sistează activitatea pentru o zi, în semn de protest față de decizia Guvernului de a majora TVA pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa).

Și pe segmentul impozitării tichetelor de masă există disensiuni, astfel cei doi operatori de tichete de masă din Republica Moldova atrag atenția asupra riscurilor pe care le comportă anularea facilităților fiscale aplicate în prezent tichetelor de masă. Declarația vine cu doar câteva zile mai târziu după ce ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că s-a ajuns la un „compromis” cu operatorii de tichete de masă.

– 25% din angajații din sectorul privat și familiile acestora; cu precădere persoane defavorizate, cărora tichetele de masă le asigură un buget alimentar;
– peste 650 de companii care acordă tichete de masă angajaților lor, oferindu-le astfel acces la hrană în timpul zilei de muncă;
– 1300 de unități comerciale, care au investit în dezvoltarea sistemelor informaționale pentru a consolida managementul tichetelor de masă pe tot teritoriul țării, în beneficiul clienților lor.

– Tichetele de masă motivează salariații. Alimentarea lor regulată le asigură o sănătate bună și duce la creșterea productivității.  
– Tichetele de masă scutesc întreprinderile de investiții suplimentare în locații și echipamente necesare cantinelor.
– Printre toate formele de hrană în cadrul întreprinderilor, aceasta este singura care permite o gestiune perfectă bugetelor de cheltuieli.

Proiectul prevede și majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20 la sută, anularea amnistiei fiscale, achitarea contribuției de asigurări sociale din suma oferită de angajatori în calitate de tichete de masă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Colectarea ilegală a banilor în şcoli şi grădiniţe, interzisă

Şefa-adjunct a Direcţiei generale educaţie tineret şi sport Chişinău Viorica Negrei spune că a fost …