22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Serviciul 112 are un nou sediu | VIDEO

De Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112, la Chișinău a fost inaugurat cel de-al doilea sediu al Serviciului pentru preluarea apelurilor de urgență. Acesta este dotat cu sisteme mooderne de localizare a celor care solicită ajutorul servicilor specializate și este singurul centru 112 din Europa care va fi alimentat sută la sută cu energie regenerabilă.

Noul sediu al Serviciului 112 se bazează pe cea mai avansată soluție tehnică utilizată, în prezent, în doar în câteva țări din Uniunea Europeană. Grație acestui sistem de ultimă generație, operatorii pot recepționa și localiza rapid cetățenii care solicită ajutor, lucru care permite, în același timp, o conlucrare mult mai eficientă între serviciile specializate de urgenţă.

LIVIU OBOROC, director al Serviciului 112: Am reușit împreună să avem integrate și serviciile specializate. Chiar aflându-se la distanță, toate serviciile specializate din Republica Moldova utilizează aceeași platformă tehnologică pe care o utilizează și operatorii 112, ceea ce permite gestionarea cazurilor de urgență într-un singur sistem complex. Ambiția noastră nu se oprește aici, trebuie să muncim, trebuie să fim mai eficienți, astfel încât serviciile prestate de noi populației să fie pe măsura așteptărilor.

Potrivit lui Oboroc, jumătate dintre cei 82 de operatori ai Serviciului 112 vor lucra în sediul vechi, iar ceilalți vor fi transferați în noul sediu. Totodată, clădirea va fi alimentată cu energie regenerabilă, în condițiile care în preajmă este amenajat un parc fotovoltaic. Prezent la eveniment, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a dat asigurări că siguranța şi protecția cetățenilor rămâne o prioritate pentru autorități.

În Moldova Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit operațional în luna iulie 2018. Timp de doi ani de la lansare, au fost preluate peste 5,3 milioane de apeluri de urgență. Numărul 112 este numărul de urgenţă disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât şi prin telefonie mobilă, oriunde în Uniunea Europeană.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …