Știrea zilei

Șeful ANSP: Dacă spitalele vor fi suprasolicitate, nu vom mai interna cazurile ușoare de coronavirus | VIDEO

Doar bolnavii de coronavirus în stare gravă vor fi internați în spitale, dacă acestea vor deveni suprasolicitate. Acest lucru a fost anunțat de medicul principal al țării, Nicolae Furtună, la emisiunea “Zi de zi”. Totodată, acesta a refuzat să spună câte aparate de respirație asistată există în țară și nici câte teste pentru depistarea COVID-19 au mai rămas. Ce alte declarații a făcut Furtună în legătură cu pandemia de coronavirus aflați din subiectul următor.

În prezent, toate persoanele afectate de coronavirus sunt tratate în spitale. Pe viitor însă internarea lor se va face selectiv, dacă situația se va agrava, susține șeful Agenției de Sănătate Publică.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Dacă ajungem în situația când spitalele vor fi suprasolicitate, atunci în spitale nu vom mai interna cazurile ușoare. Vor fi cazurile complicate. Cazurile ușoare vor fi tratate acasă.”

Totodată, Nicolae Furtună a refuzat să spună câte aparate de ventilație mecanică avem în țară, or acestea sunt vital necesare pentru pacienții aflați în stare gravă.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Eu astăzi principial nu vreau să le număr. Haideți să mă ascultați pe mine și pe colegii mei, să nu ajungeți spre ventilator, oameni buni.”

Președintele Igor Dodon a precizat însă luni, că ar fi vorba de 500 de astfel de aparate în cele cinci spitale pregătite pentru pacienții infectați de noul coronavirus, fără a preciza însă câte locuri sunt în terapie intensivă. Șeful statului a mai spus că ar fi fost identificate 2000 de locuri, Nicolae Furtună însă a refuzat să menționeze care ar fi punctul critic al sistemul de sănătate, atunci când nu va mai putea face față numărului de infectări. Nici despre numărul de teste de care mai dispun medicii, Furtună nu zice nimic, or presa a scris că acestea ar fi pe sfârșite.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Chiar nu vă pot spune acum, pentru câteva zile de lucru încă avem.”

Totodată, expertul s-a arătat indignat că bisericile continue să activeze, asta deși Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca serviciile religioase să fie sistate până la sfârșitul lunii.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Deja o persoană de la Bălceana. Nu am vrut să spun lucrul acesta, dar îl spun intenționat ca să mă audă și clericii și populația. Avem persoana care s-a infectat de la bolnavă din biserică. Asta vrem?”

Șeful ANSP a mai declarat că au fost luate măsuri dure și în ceea ce privește înmormântările. La ele vor putea participa doar rudele apropiate, ceremonia se va desfășura fără slujbă în biserică și fără mese de pomenire. În context, Furtună susține că după deces cadavrele celor răpuși de noul virus nu prezintă vreun pericol.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Mortul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Riscul mare îl prezintă cei vii. Ei venind la înmormântare se aglomerează și crează risc pentru transmiterea virusului.”

Atât Furtună, cât și alți funcționari de rang înalt, inclusiv șeful statului, continuă să acuze oamenii de iresponsabilitate.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Agenția de Sănătate Publică: „Lucrurile se schimbă și ele se schimbă pe un fundal vădit pronunțat de nepăsare și de iresponsabilitate a populației. Am privit COVID-ul cumva așa moldovenește.”

În Moldova a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului, iar o femeie a decedat răpusă de acest virus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

284 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, si alte 5 decese au fost înregistrate

Alte 284 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, …