23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Ultima zi de concurs: Șefia Procuraturii Generale, atrăgătoare doar pentru o persoană | VIDEO Update

Astăzi este ultima zi de depunere a dosarelor la concursul privind funcția de procuror general. Până la acest moment, în concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor s-a înregistrat un singur pretendent.

Persoanele care doresc să se înscrie în concurs trebuie să dețină o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin 5 ani în funcţia de procuror. Să fie cetățean al Republicii Moldova și să cunoască limba de stat. La fel, să posede diplomă de studii superioare de licenţă şi diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului. Candidatul trebuie să se bucure și de o reputaţie ireproşabilă și să nu fie implicat în acte de corupție. De asemenea, să nu fie membru de partid.

Procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi ales repetat în această funcție.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat, invocând motive de sănătate.

În prezent, funcția este exercitată de Dumitru Robu, fiind desemnat de către Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon. Se întâmplă după ce majoritatea parlamentară a făcut modificări la Legea cu privire la Procuratură.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O nouă imagine a coronavirusului, publicată de cercetători

La microscop, punctele galbene reprezintă particulele virale iar albastrul este suprafaţa celulei, potrivit presei internaționale. …