Știrea zilei

Șefa Biroului Migrație și Azil, suspendată din funcție | VIDEO

După cea fost pusă sub învinuire în cazul expulzării celor 7 profesori turci, Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost suspendată din funcție, printr-un ordin semnat de ministrul de Interne, Andrei Năstase. Ieri, și ex-directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, reținut în același dosar, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

Olga Poalelungi este învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, fiindu-i interzisă părăsirea țării. Amintim că anul trecut, la data de 6 septembrie, șapte persoane de origine turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, fiind acuzate de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

Ulterior, profesorii au fost expulzați din Republica Moldova.

În iunie 2019, Moldova a fost condamnată în acest caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Guvernul de la Chișinău a fost obligat să achite despăgubiri morale în valoare de 125 de mii de euro, pentru cetățenii turci, cărora le-au fost încălcate drepturile. Cinci dintre profesorii expulzați deja au fost condamnați în Turcia, primind pedepse de la 6 la 12 ani privațiune de libertate, iar alți doi își așteaptă sentința finală după gratii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Am putea primi coronavirus prin colete? Cei care aduc și primesc pachete din Italia nu respectă nicio măsură de protecţie | VIDEO

Moldovenii nu se tem de coronavirusul din colete. În pofida faptului că mai multe orașe …