Știrea zilei

Ședința Parlamentului, boicotată de opoziția parlamentară: „Ceea ce încearcă astăzi să facă Dodon și partidul său este o uzurpare a puterii în stat” | VIDEO

Opoziția parlamentară a boicotat ședința de astăzi a Parlamentului în care Guvernul urma să prezinte proiectul de angajare a răspunderii pentru modificarea Legii Bugetului de Stat. Deputații Partidului Politic „ȘOR”, cei din grupul „Pro Moldova”, PAS și Platforma DA au calificat intenția executivului drept o tentativă netransparentă de a modifica bugetul, prerogativă care îi revine Parlamentului, și o șmecherie a actualei guvernări. Într-un final, ședința a fost anulată din lipsă de cvorum.

Într-un comunicat de presă, Partidul Politic „ȘOR” a anunțat că nu va participa la ședința Parlamentului, având în vedere situația creată în ultimele zile în țară, dar și pentru că deputații sunt împotriva angajării răspunderii Guvernului. Aceștia și-au exprimat dezacordul pe marginea tentativei de modificare netransparentă a Legii bugetului, care este prerogativa exclusivă a Parlamentului, instituție funcțională în acest moment.

„Partidul Politic „ȘOR” este convins că Legea bugetului trebuie discutată în orice situație în Parlament, examinată public, dezbătută în mediul de experți. Cu atât mai mult, acest lucru trebuie să se întâmple anume așa, în condițiile de criză cu care se confruntă Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Partidul „ȘOR” mai susțin că modul netransparent în care acționează guvernarea Dodon și graba prin care încearcă să promoveze acest proiect, provoacă multe semne de întrebare și demonstrează că se încearcă ascunderea din nou a intereselor clanului de la guvernare. Totodată, fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” și-a exprimat, în mod repetat, dezacordul în legătură cu evenimentele din 30 iunie și 1 iulie și a condamnat presiunile, șantajul și sechestrarea deputatului Ștefan Gațcan. În semn de protest, deputații au boicotat ședința Parlamentului și au cerut instituțiilor abilitate anchetarea cazului și pedepsirea celor vinovați.

Și liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, alături de colegii săi, va boicota ședința Legislativului.

ANDRIAN CANDU, lider „Pro Moldova”: „Astăzi nu ne vom prezenta în plenul Parlamentului. Vom boicota plenul pentru a opri o altă șmecherie şi rea-intenţie a acestei guvernări prin asumarea de răspundere pe care vor să o prezinte astăzi în Parlament. Asumarea de răspundere este un act care presupune anumite circumstanțe în extremis.”

Ulterior, și deputații PAS au informat că nu se vor prezenta în plen.

IGOR GROSU, deputat PAS: „Motivul principal este maniera în care Dodon și partidului lui încearcă să închidă gura Parlamentului, să facă această instituție nefuncțională. Ceea ce încearcă astăzi să facă Dodon și partidul său este o uzurpare a puterii în stat.”

Nici deputații Platformei „Demnitate și Adevăr” nu au participat la ședința Parlamentului, iar Alexandru Slusari a invitat fracțiunile să înceapă consultările pentru demiterea Guvernului Chicu și numirea unui nou executiv.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA? „Noi nu participăm la această ședință în semn de protest la uzurparea puterii de către Guvernul Chicu-Dodon. Considerăm că această asumare de răspundere nu este altceva decât un abuz, un abuz executiv, o încălcare a Constituției și, sub acest aspect, întrebarea noastră către domnul Chicu este: Dumnevoastră cine sunteți, domnule Chicu?”

Contactat de postul nostru de televiziune pentru o reacție, consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, ne-a comunicat că, fiecare deputat are dreptul la opinie. Iar purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la apeluri și nici la mesajele expediate, pentru a ne comenta acuzațiile aduse de către deputați.

Precizăm că Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru patru proiecte de legi care prevăd modificări bugetare care duc la majorarea deficitului bugetar cu peste un miliard de lei și constituie peste 17 miliarde.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Procuratura Generală: 16 reținuți printre care 4 polițiști – rezultatul celor 31 de percheziții în dosarul „Metalferos” | VIDEO

16 reținuți printre care 4 polițiști. Este rezultatul celor 31 de percheziții în dosarul „Metalferos”, …