Știrea zilei

Ședința Parlamentului a eșuat din nou. Partidul „ȘOR” și-a prezentat condițiile de votare pentru proiectele de lege ale Guvernului | VIDEO

S-a închis fără a începe. Ședința Parlamentului a eșuat și astăzi din lipsă de cvorum. Din cei 101 deputați, doar 50 au venit în sala de plen. Aceasta a fost cea de-a treia încercare a premierului Ion Chicu de a prezenta proiectele de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Fracțiunile din opoziție au boicotat ședința în semn de protest motivând că legislativul este funcțional și nu este nevoie ca executivul să ia asupra sa responsabilități pentru majorarea salariilor și a pensiilor.

Doar democrații, socialiștii și deputatul independent Alexandru Oleinic au venit la Parlament. Șefa Legislativului Zinaida Greceanîi a criticat opoziția pentru că a lipsit de la ședințe și a anunțat că Biroul Permanent al Parlamentului se va întruni miercuri pentru a decide acțiunile ulterioare.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: „Constat lipsa cvorumului în sală. Nu vă pare interesantă situația aceasta, stimați colegi, foarte interesantă. Colegii noștri deja a treia oară boicotează ședințele plenare”.

De dimineață, premierul Ion Chicu a criticat însă partidele de opoziție, care boicotează ședințele, pentru că împiedică angajarea răspunderii Guvernului pentru cele patru proiecte de lege, care prevăd inclusiv rectificarea bugetului de stat. În context, șeful cabinetului de miniștri a aruncat vina pe aceste formațiuni pentru criza economică din țară.

Totodată, premierul, care se declară tehnocrat, a preluat mesajul politic al Partidului Socialiștilor și al președintelui Igor Dodon, care se pronunță pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. De cealaltă parte, partidele de opoziție au declarat în repetate rânduri că sunt gata să susțină proiectele de lege, discutându-le în mod deschis în Parlament, dar au fost împotrivă ca executivul să-și asume răspunderea și să acopere interesele ascunse ale cuiva.

ION CHICU premierul Republicii Moldova: „Este clar că actualul Parlament s-a discreditat totalmente în fața societății și eu cred că obiectivul principal este de a dizolva acest Parlament, utilizând orice cale posibilă. Nu are Maia Sandu, nu au alții niciun temei constituțional să blocheze activitatea Guvernului”.

La rândul lor, deputații din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate au cerut Guvernului să-și retragă proiectele prin care și-a asumat răspunderea și să le înregistreze pentru a fi examinate prin procedură parlamentară.

IGOR GROSU, deputat PAS: „Chemăm la rațiune pe Dodon, pe Chicu, care, într-adevăr sunt bine intenționați și vor binele acestei țări să nu insiste în prostia lor. Să lase Parlamentul să-și facă meseria, iar ei să vină cu argumente în fața deputaților, cu surse de finanțare și noi vom veni cu contribuțiile și ideile noastre”.

Contactat de postul nostru de televiziune, purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Menționăm că liderul PAS, Maia Sandu, a mai declarat că Ion Chicu este un mincinos, după ce premierul a acuzat-o că ar obstrucționa activitatea executivului. Și cei din Platforma DA sunt categoric împotrivă ca Guvernul Chicu să-și asume răspunderea pentru cele patru legi.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: „După serialul santa Gațcan, avem serialul santa asumare. Noi nu acceptăm șantajul. Domnul Chicu poate să-și facă propiskă aici, să stea în fiecare zi cu paza. Fracțiunea Platforma DA nu acceptă asemenea tip de comunicare”.

Și reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” au declarat că nu acceptă șantajul din partea guvernării și nu permite puterii executive să ia locul celei legislative. Liderul formațiunii Ilan Șor a scris pe o rețea de socializare că partidul său va participa la ședințele plenare și va susține votarea unor proiecte importante pentru sistemul medical și social al țării, numai în cazul în care legile vor fi discutate deschis în Parlament și nu prin ocolirea forului legislativ.

„Considerăm că salariile medicilor nu trebuiesc majorate pe etape, dar imediat. Indemnizația unică pentru pensionari nu trebuie să fie de 700 de lei, dar de 5000. Și cel puțin, la fel trebuie să fie indemnizația de șomaj, pentru că este imposibil să supraviețuiești cu mai puțini bani, având în vedere prețurile actuale. Doar în asemenea caz fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” va participa la ședința Parlamentului și va susține amendamentele”, a menționat Ilan Șor.

Totodată, Ilan Șor a respins acuzațiile guvernării, potrivit cărora partidele de opoziție ar bloca inițiativele ce vizează, printre altele, creșterea salariilor medicilor și plata indemnizațiilor unice pentru pensionari, prin procedura de asumare a răspunderi Guvernului pentru un pachet de legi.

Menționăm că și deputații „Pro Moldova” au declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că nu vor accepta ca executivul Chicu să-și asume răspunderea pentru pachetul de legi. Socialiștii și democrați nu au ieșit la declarații după ședința eșuată. Într-un comunicat de presă, PSRM s-a arătat indignat de comportamentul opoziției, pe care l-a calificat drept unul iresponsabil, și a dat vina pe ea că nu și-ar dori majorarea salariilor și pensiilor, lucru respins de partidele de opoziție. Iar deputații PDM Dumitru Diacov și Pavel Filip, fiind contactați de postul nostru de televiziune, nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție. Săptămâna trecută, democrații declarau însă că încercarea Guvernului de a-și asuma răspunderea este legală.

Precizăm că Guvernul urma să-și asume răspunderea pentru modificarea bugetului de stat, dar și pentru patru proiecte de lege care prevăd majorarea treptată a salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse, dar și oferirea unui ajutor pentru agricultori.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Observatorul Seismologic din Iordania: Explozia din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5

Explozia de marți din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, a calculat …