Știrea zilei

Ședința Parlamentului, eșuată. Marina Tauber: Este o nouă acțiune de uzurpare a puterii în stat | VIDEO

Socialiștii și democrații au ignorat ședința Parlamentului în care premierul, Ion Chicu, urma să prezinte proiectul de modificare a mai multor legi, inclusiv a bugetului de stat, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Din lipsă de cvorum, plenul legislativului nu s-a întrunit, iar opoziția a criticat dur majoritatea parlamentară formată din PDM și PSRM declarând că ceea ce s-a întâmplat în parlament este un circ și au acuzat, în același timp noua alianță de obrăznicie și nesimțire. De cealaltă parte, atât socialiștii, cât și democrații, au declarat că susțin proiectul și au menționat că nu deputații sunt cei care trebuie să dea aprecieri executivului. Purtătorul de cuvânt al președinției Carmena Sterpu, ne-a spus că nu comentează declarațiile opoziției.

În sala de plen a Parlamentului au venit doar 39 de deputați din opoziție și președintele legislativului, Zinaida Greceanîi. Astfel, din lipsă cvorum, ședința nu a avut loc.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: Stimați colegi, din păcate sunt nevoită să constat lipsa cvorumului, ședința nu poate fi deschisă.  

Nemulțumiți, unii deputați din opoziție au bătut în mese, iar alții au acuzat guvernarea de ilegalități.

ANDRIAN CANDU, președintele grupului parlamentar ”PROMOLDOVA”: Noi astăzi vedem un circ organizat de majoritatea parlamentară și de această guvernare. Cu regret , chiar și procedurile democrației sunt nerespectate.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat : Reprezintă o nouă acțiune de uzurpare a puterii în stat, pe care Dodon a lansat-o deja de câteva luni și folosește Starea de Urgență pentru a-și impune controlul și a subordona toate instituțiile statului. Cert este că RM este în fața unui pericol imens și a unor provocări enorme, iar guvernarea este axată doar pe PR și așa cum am menționat pe îmbogățirea clanului Dodon.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat ACUM: Așteptam momentul când să spun că mai rău nu se poate în țară noastră, dar m-am convins că loc pentru mai rău cu această guvernare tot timpul există. Ceea ce ați văzut astăzi în parlament, putem constata că așa degradează și moare democrația.

În asemenea situație, prim-ministrul, Ion Chicu, a fost nevoit să prezinte în fața presei proiectele pe care Guvernul și-a asumat răspunderea.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: Vizează susținerea socială a cetățenilor în condițiile unei crize vădite. Noi venim cu propunerea de a majora ajutorul de șomaj până la 2775 de lei. Majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 până la 1300 de lei pentru perioada stării de urgență. Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% la 75%. Propunem subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de achitarea salariului.

Chicu a mai declarat că deținătorii de patentă vor fi scutiți de plată, iar cota TVA pentru sectorul HoReCa va fi redusă de la 20 la 15% Totuși, aceasta este mai mare cu 5 la sută decât TVA-ul stabilit pe timpul guvernării democraților. În timp ce premierul făcea declarații în sala de conferință, deputatul PAS Mihail Popșoi a dat buzna și l-a acuzat pe Ion Chicu că parlamentarii au fost chemați în zadar la ședința legislativului.

Ulterior, într-un comunicat emis pentru presă, deputații PDM au explicat că nu s-au prezentat la ședință pentru că măsurile economice au fost discutate anterior, iar prezența fizică a deputaților nu este necesară, în condițiile în care există riscul pentru răspândirea coronavirusului.

Astfel, atât democrații, cât și socialiștii, au declarat că vor susține proiectul Guvernului.

VLAD BĂTRÂNCEA , deputat PSRM: Noi fracțiunea Partidului Socialiștilor care este cea mai mare din parlament 37 de deputați, susținem activitatea, acțiunile și demersul guvernului condus de domnul Chicu.

Ca urmare a declarării Stării de Urgență și a măsurilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, legislativul a devenit practic nefuncțional. Și asta pentru că întrunirile la care participă mai mult de 50 de persoane nu sunt permise. Acest lucru a fost criticat de opoziție. Deputații Partidului „ȘOR”, dar și reprezentanții celorlalte partide din opoziție, au declarat că prin blocarea activității Parlamentului, Dodon a preluat puterea în mâinile sale, iar deciziile sunt luate într-un cerc restrâns. La rândul său, purtătorul de cuvânt al președinției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

pro moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu la adresa României

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în …