Știrea zilei

Ședința CSM a fost amânată | VIDEO

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, care urma să aibă loc astăzi, a fost amânată din lipsă de cvorum. De la ședință a lipsit noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi și membrul Consiliului, Ion Apostu. Pe ordinea de zi erau 27 de subiecte. Totodată, CSM anunță inițierea consultărilor publice privind modificarea cadrului normativ existent ce se referă la activitatea sistemului judecătoresc.

La ședință au fost prezenți doar șapte membri, iar la debutul acesteia, președinte interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit cu o nouă solicitarea, privind pornirea urmării penale pe numele unui judecător. Numele magistratului vizat nu a fost făcut public.

Menționăm că, decizia de a se convoca în ședințe vine în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație, prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele la 5 membri ai Consiliului – Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunări Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă aceasta nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Totodată, în contextul reformei sistemului judecătoresc, Consiliul Superior al Magistraturii anunță inițierea procesului de modificare a cadrului normativ existent, ce se referă la activitatea sistemului judecătoresc.

Astfel, CSM face apel către toți juriştii şi societatea civilă să înainteze propuneri privitor la îmbunătățirea cadrului legal ce ține de justiție, având drept scopul elucidarea tuturor problemelor de ordin legislativ, precum și în vederea asigurării transparenței în procesul decizional.

Propunerile parvenite în scopul perfecționării cadrului legislativ existent, vor fi sistematizate de către CSM, iar ulterior un grup de lucru, compus din judecători, reprezentanți ai instanțelor de judecată și ai Consiliului Superior al Magistraturii, va analiza și, ulterior, se va pronunţa asupra necesității implementării propunerilor.

Decizia adoptată de grupul de lucru va fi examinată la ședința plenului CSM, se arată într-un comunicat de presă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Măsura izolării pentru 14 zile, suspendată temporar pentru toate persoanele care intră în România

Ambasada României în Republica Moldova informează că măsura izolării la domiciliu/ carantinării instituționalizate se suspendă …