Știrea zilei

Se pune de o coaliție? | VIDEO

Primul pas spre formarea unei majorități parlamentare a fost făcut. În urma negocierilor comune, făcute astăzi la președinție, atât democrații cât și socialiștii au găsit mai multe puncte comune în programele lor de guvernare. Cu toate aceste, ambele fracțiuni încă nu vorbesc despre o eventuală coaliție. În același timp, participanții la discuții și-au exprimat regretul față de faptul că blocul ”ACUM” a refuzat invitația la negocieri.

Primii la discuții cu președintele au venit socialiștii. La fel ca data trecută, Zinaida Greceanîi a fost însoțită de Ion Cebanu și Vlad Batrîncea. La scurt timp, au venit și democrații, în aceeași componență: Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu. După ce s-au salutat, părțile s-au așezat la o masă rotundă. Socialiștii lângă democrați de o parte, iar de cealaltă – șeful statului. Presa a fost lăsată să ia doar imagini de protocol, ședința continuând cu ușile închise. După aproximativ o oră de discuții, fiecare dintre părți au ieșit la declarații.

” Noi nu discutăm și n-am discutat astăzi despre careva coaliții. Noi ne-am expus pozițiile fiecare, am văzut că avem și divergențe, dar și puncte comune.” a spus ZINAIDA GRECEANÎI, președinte PSRM

”În ceea ce privește unele momente sociale, am găsit subiecte în care noi avem viziuni asemănătoare, comune. Dar am găsit și divergențe în diferite zone și, în special, în ceea ce privește dimensiunea politică. ” a spus VLADIMIR PLAHOTNIUC, președinte PDM.

După încheierea negocierilor, Igor Dodon s-a arătat sceptic față de crearea unei majorități parlamentare. El a declarat că în continuare va mai interveni doar în două cazuri: pentru a aproba candidatura unui șef de guvern, sau, dacă nu se va ajunge la un numitor comun, pentru a dizolva parlamentul.

 ”Ei vor continua consultările în interiorul fiecărui partid și apoi vor decide ce fac mai departe. Dar aceasta deja ține de ei.Președinția și-a îndeplinit rolul în această situație. Mai departe instituția prezidențială nu se implică.” a menționat IGOR DODON, președintele Republicii Moldova.

Și dacă la întâlnirea de săptămâna trecută, deputații blocului ”ACUM” au venit la președinție, dar au refuzat să dea mâna cu șeful statului, de această dată, legislatorii PAS și PPDA au refuzat invitația. Ei înșiși chemând deputații la o întrevedere separată, organizată la Parlament.

” Eu n-am văzut o invitație pentru fracțiunea partidului socialiștilor la discuții. Dar pentru careva show-uri, n-are nici un sens.”a spus ZINAIDA .

”Regretăm poziția celor două partide din blocul electoral ”ACUM” care din nou au refuzat dialogul cu partidele parlamentare punând orgoliul și încăpățânarea mai presus de interesul cetățenilor. ”, a mai spus VLADIMIR PLAHOTNIUC, președinte PDM.

La rândul său, șeful statului a ținut să reamintească că nu va accepta o majoritate parlamentară din transfugi și că acțiunile blocului ”ACUM” duc anume spre asta.

” După ce s-a întâmplat săptămâna trecută eu puteam să nu-i invit deloc, d ar eu i-am invitat pe toți. Discuțiile inițiate azi la 10 cu deputați independenți sau deputați din alte fracțiuni, ce vor să creeze ei? Majoritate parlamentară din transfugi ? ” a spus IGOR DODON, președintele Republicii Moldova.

După cum au anunțat și în declarațiile sale, în continuare, fiecare fracțiune parlamentară urmează să ia o decizie vizavi de cele discutate la ședință cu membrii partidului. Ulterior, aceștia vor reveni cu declarații pentru a-și anunța decizia finală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …