12 ianuarie 2020, duminică
Știrea zilei

Se întețesc vizitele oficialilor moldoveni la Moscova | VIDEO

După ce săptămâna trecută președintele Igor Dodon a efectuat două vizite la Moscova, astăzi în capitala Rusiei a plecat și ministrul de externe Nicu Popescu pentru discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov. Cei doi oficiali vor discuta despre modalitățile concrete de normalizare a relaţiilor bilaterale, căile de restabilire a dialogului politic şi cooperării comercial-economice.

Un comunicat succint pentru presă al diplomației de la Chișinău anunță că ministrul moldovean de externe va reitera necesitatea retragerii necondiţionate şi complete a militarilor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Externele de la Moscova au enumerat în detaliu temele de discuții. Astfel, cei doi miniștri vor avea un schimb de opinii cu privire la perspectivele de cooperare în domeniul energetic, investiții și agricultură.


Una dintre temele discuțiilor va fi ședința interguvernamentală de cooperare economică, care se va desfășura pe 18-19 septembrie la Chișinău. Totodată, oficialii își vor expune opiniile cu privire la cooperare în cadrul ONU, OSCE, CSI și alte structuri, precum consolidarea statutului de observator al Moldovei în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. În centrul atenției va fi și situația actuală a reglementării transnistrene.

Amintim că, președintele Igor Dodon susține că a obținut în urma discuțiilor de săptămâna trecută cu omologul său rus Vladimir Putin, reduceri semnificative a prețului la gaze în următoarea jumătate de an. Între timp, purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, a anunțat că acest subiect a fost discutat de către cei doi, însă o decizie finală privind micșorarea prețului la gaze livrate de Federația Rusă în Republica Moldova nu a fost luată. Iar experții economici cataloghează cele spuse de Dodon niște declarații politice, care vin să șantajeze oamenii, dat fiind că în Europa gazele naturale se ieftinesc și această tendință va continua.

Menționăm că, la Moscova în această lună urmează să ajungă și premierul Maia Sandu, ea fiind invitată în capitala Rusiei de către omologul său Dmitri Medvedev.


Informația a fost confirmată chiar de către prim-ministrul moldovean, care a acordat un interviu agenției de presă rusă TASS.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Sandu îi răspunde lui Reniță și îl acuză de „lipsă de respect față de oameni” | VIDEO

Fostul premier Maia Sandu l-a acuzat pe colegul său, Iurie Reniță, de „lipsă de respect …