Știrea zilei

Scrisoare deschisă, trimisă partidelor proeuropene. Semnatarii solicită ieșirea Blocului ACUM din alianța cu PSRM

Ieșirea Blocului „ACUM” din alianța cu PSRM și susținerea PDM pentru guvernul minoritar PAS-PPDA. Sunt solicitările semnatarilor Declarației de Independență și a mai multor oameni de cultură, într-o scrisoare deschisă trimisă pe rețelele de socializare partidelor proeuropene cărora le-au cerut să continue parcursul european.

Printre autori se află semnatarii Declarației de Independență Nicolae Moraru și Andrei Țurcanu și scriitorul Vladimir Beșleagă.

Semnatarii scrisorii deschise au menționat că după constituirea Alianței ACUM-PSRM, a crescut foarte mult gradul de implicare a Kremlinului în procesele politice interne din ţară. 

Potrivit lor, se observă cu ochiul liber realizarea unui program strategic de luare sub controlul Rusiei a instituţiilor principale ale statului. Printre argumentele enumerate se numără faptul că preşedinţiei – condusă de un personaj care a recunoscut că este finanțat de Moscova – și  PSRM – partid declarat prorus despre care Igor Dodon a declarat că primeşte lunar bani de la Kremlin – le-au revenit funcții importante în Parlament și la guvernare după 8 iunie.

Mai mult, lui Igor Dodon i-au revenit pârghiile decizionale în ministerele de forță. Din același proces mai face parte și revenirea la sistemul electoral proporţional, susținut și votat de PSRM, care va favoriza majoritatea parlamentară prorusă. Iar cel mai grav este eliberarea din închisori a unor agenți dovediți ai  serviciilor secrete rusești și promovarea în funcții cheie a celor care au fost demişi anterior pentru divulgarea de informații secrete ale statului, scrie publika.md.

Mai mult, au loc schimbări ale legislației în favoarea consolidării puterii lui Igor Dodon, iar cel mai elocvent exemplu este subordonarea Consiliului Suprem de Securitate, după care urmează  Curtea Constituțională și  Procuratura Generală. Semnatarii scrisorii sunt convinși că mai este timp până când aceste procese vor deveni ireversibile.

Astfel, aceștia propun ca Blocul „ACUM” să iasă din coaliția parlamentară cu PSRM, iar Partidul Democrat din Moldova să susțină guvernul minoritar PAS-PPDA pentru realizarea reformelor care ar garanta vectorul proeuropean al țării.

De asemenea, semnatarii scrisorii deschise propun implicarea președintelui României, Klaus Iohannis, în calitate de reprezentant al Uniunii Europene și mediator, în procesul de consultări dintre Blocul „ACUM” și PDM.

Premierul Maia Sandu a refuzat să ofere vreun comentariu pe marginea acestei scrisori.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand | VIDEO

Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand Опубликовано Partidul ȘOR …