Știrea zilei

Schimb de replici dure între Leancă și Slusari | VIDEO

”Expert în legume”. Cu acest calificativ l-a etichetat fostul premier Iurie Leancă pe deputatul blocului ACUM, Alexandru Slusari. Reacția vine după ce Slusari, în calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare privind frauda bancară, a anunțat că a cerut Procuraturii Generale pornirea urmăririi penale pe numele lui Iurie Leancă, precum și a încă 3 foști demnitari de stat. Reacția lui Slusari nu a întârziat să apară – acesta afirmă că din cauza credulității lui Leancă, din sistemul bancar moldovenesc au fost sustrași miliarde de lei.

În cadrul unei intervenții pentru un portal de știri, Iurie Leancă spune că îi este dificil să comenteze aberațiile crase ale lui Alexandru Slusari, pentru că, atunci când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori” .

IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru:

”Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori” .”

Totodată, fostul premier afirmă că Slusari folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare, în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni.

Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid – Năstase, dă dovadă a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea, conchide Leancă.

IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru:

”Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid – Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea.”

În opinia lui Leancă, solicitarea lui Alexandru Slusari pentru pornirea urmăririi penale pe numele său este dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Acesta își argumentează poziția cu fragmente din jurisprudența Curții Constituționale, conform cărora un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru.

La rândul său, Alexandru Slusari a reacționat cu un comentariu pe o rețea de socializare. Parlamentarul declară că investigațiile comisiei de anchetă demonstrază că, în calitatea sa de prim-ministru, Leancă ar fi cedat 23 la sută din acțiunile unei bănci de importanță sistemică, permițând, astfel, unui grup de acționari suspecți să ia sub control această bancă și să sustragă din ea miliarde de lei.

Slusari precizează că Leancă ar fi procedat așa, pentru că așa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat și așa a înțeles el raportul Comisiei ”Reidman”, care nici nu a fost aprobat de către Parlament și care, juridic, nu conținea asemenea recomandare.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară:

”Că așa l -a sfătuit prietenul lui de atunci, Vlad Filat, și așa a înțeles el raportul Comisiei ”Reidman”, care nici nu a fost aprobat de către Parlament și care, juridic, nu conținea asemenea recomandare.”

Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului a solicitat Procuraturii Generale să pornească urmărirea penală pe numele ex-premierului Iurie Leancă, fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintelui Parlamentului, actualului deputat, Andrian Candu și fostului ministru al Finanțelor, Anatol Arapu. Toți cei patru foști demnitari sunt acuzați de neglijență în serviciu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fostul ministru al Educației, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar | VIDEO

Fostul ministru al Educației în Guvernul Tarlev, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova …