Știrea zilei

Satul Pohorniceni – monitorizat 24/24: Ce măsuri au întreprins autoritățile pentru a combate răspândirea COVID-19 | VIDEO

Locuitorii din satul Pohorniceni, raionul Orhei, trăiesc cu frica în sân de când în localitatea lor, o persoană a fost diagnosticată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Oamenii spun că odată ce au aflat de la conducerea raionului Orhei și de la primarul satului despre acest caz, își petrec timpul prin gospodării și nu mai obișnuiesc să meargă în vizite la rude sau să primească oaspeți. Pentru a preveni virusul periculos, autoritățile au instalat, la fel ca și în orașul Orhei, filtre și covorașe dezinfectante pentru automobile.

Astfel, până a intra în satul Pohorniceni, fiecare șofer este oprit de către doi muncitori pentru a le dezinfecta mașinile cu soluție pe bază de clor. Aceeași procedură este folosită și la ieșire din localitate.

Oamenii sunt mulțumiți. Când intră în sat le stropim roțile și când ies din sat tot le stropim roțile și ei sunt tare mulțumiți. Îndeplinim așa cum ne-a spus primarul. 

În Pohorniceni este o liniște apăsătoare, iar din cauza că a fost depistată o persoană infectată cu coronavirus, oamenii au putut fi surprinși doar în propriile gospodării. Localnicii de acolo ne-au spus că din cauza temutului virus, drumul pe care îl știu acum este cel care duce la magazinul din localitate.

– Eu nu ies din ogradă. Adică, mă duc până la magazin, intrăm câte unul și facem cumpărături, ne luăm ce avem necesitate.

– Nu prea ieșiți din casă?

– Nu, nu, nu. Eu stau în casă.

– Vă este frică de virus?

– Da cum să nu-ți fie frică dacă nu știm ce poate să se întâmple din cauza acestei boli.
casă?

Stăm acasă și nu ne ducem nicăieri. Stăm numai în ogradă cu copii.

– Cu rudele , cu vecinii vă întâlniți în această perioadă?

– Nu. Stăm numai în ogradă. Nu ne ducem nicăieri. Mergem numai la magazin și înapoi acasă.

– Folosiți careva metode de dezinfectare?

– Da, da, desigur.

– Ce folosiți?

– Am cumpărat dezinfectant și fiecare când intră în casă stau la ușă, își spală mâinile și după asta intră în casă.

Potrivit, șefului Direcției Centrului de Sănătate Publică din Orhei, Ion Bolboceanu, persoana infectată de coronavirus din Pohorniceni a revenit recent din Franța.

ION BOLBOCEANU, şef direcţie CSP Orhei: El este internat la spitalul ministerului Sănătății. La moment avem 15 persoane care au avut contact cu persoana dată, ei sunt supravegheați la domiciliu de către medicul de familie. De trei ori pe zi le este măsurată febra cu raportare la medicina primară.

Autoritățile din municipiul Orhei, dau asigurări că întreg raionul este monitorizat pentru combaterea virusului de tip nou. Totodată, primarul satului Pohorniceni, Ianec Corobciuc a venit cu un mesaj pentru săteni.

IANEC COROBCIUC, primarul satului Pohorniceni: Aș ruga toți sătenii să fie precauți și să respecte măsurile luate împreună cu Consiliul raional izolându-se la domiciliu, iar în caz de necesități să respecte distanța în public. Vă doresc tuturor multă sănătate.

În satul Pohorniceni locuiesc aproximativ 1 000 de persoane. Amintim că recent, prima persoana a fost infectată de COVID-19. Aceasta a revenit din zona endemică și nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ar fi încercat să scape cu 100 de dolari de amenda pentru trecerea ilegală a frontierei. Ce riscă pentru fapta sa un bărbat de la Ceadîr-Lunga

Ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de …