Știrea zilei

Irina Vlah, realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei | VIDEO Update

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia. Presa locală relatează că, potrivit datelor preliminare, ea a câștigat cu peste 90% din voturile valabil exprimate. La scrutin au participat patru candidați.

Irina Vlah a acumulat 91.93% de voturi în urma alegerilor bașcanului Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, ea a fost susținută de circa 49 742 de locuitori ai regiunii. Ea este urmată de Serghei Cimpoeș pentru care au votat 7,27%, respectiv – 3 932 voturi. Mai puțin de un procent au acumulat Ivan Burgudji 481 voturi și Dmitri Manol 346 de voturi.

Cel din urmă a depus o plângere la Comisia Electorala Centrala din regiune, în care se arată că alegătorii ar fi fost transportați organizat la secții si mituiți cu sume de la 500 până la o mie de lei. Plângerea a fost însă respinsă de CEC, pentru că Manol nu a prezentat nicio probă.

Ieri, mai multe secții de votare şi-au continuat activitatea și după ora 21.00, pentru ca alegătorii să reuşească să-şi exercite dreptul de vot. Scrutinul a fost urmărit de către 192 de observatori. Guvernatorul sau Başcanul, este persoana oficială supremă a unităţii teritoriale autonome cu statut special UTA Gagauz-Yeri, care este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor.

Guvernatorului i se subordonează toate autorităţile administraţiei publice din UTA Găgăuzia. El este ales pe un mandat de 4 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …