Știrea zilei

Reușitele din municipiul Orhei, trecute în revistă, în cadrul şedinţei comune a membrilor Guvernului cu preşedinţii de raioane şi primarii oraşelor Chişinău şi Bălţi | VIDEO

Reușitele din municipiul Orhei au fost trecute în revistă astăzi în cadrul unei şedinţe comune a membrilor Guvernului cu preşedinţii de raioane şi primarii oraşelor Chişinău şi Bălţi. Astfel, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a venit cu unele recomandări care ar putea îmbunătăți viața cetățenilor, după exemplul de la Orhei și anume a împărtășit colegilor modul în care a crescut bugetul local.

În cadrul ședinței, președinții de raioane au pus în discuție cele mai importante probleme cu care se confruntă. Potrivit lor, acestea ar fi: lipsa cadrelor, salariile neatractive pentru bugetari, drumurile proaste, imposibilitatea de a împiedica ridicarea construcţiilor ilegale, dar și multe alte probleme care îngreunează viața cetățenilor. Prezent la întrunire, președintele consiliului raional Orhei, Dinu Țurcanu, a împărtășit colegilor modalitatea prin care în municipiul Orhei s-a reușit mărirea bugetului local.

DINU ȚURCANU, președintele Consiliului Raional Orhei: O taxă locală în orașul Orhei, la alcool și la tutun, unde au fost majorate 600 respectiv 100%, agenții economici nu au fost afectați, iar bugetul local din contra a crescut. Iată, genul acesta de abordări noi o să fim foarte atenți și o să venim cu recomandări în acest sens. 

Totodată, Dinu Țurcanu a menționat că și în municipiul Orhei, la fel ca în toată țara, administrația locală se confruntă cu deficit de cadre. Astfel, el a venit cu o solicitare către prim-ministru de a găsi o soluție și de a majora legal salariul funcționarilor.

DINU ȚURCANU, președintele Consiliului Raional Orhei: 30% din primării, care sunt primării mici, din secretar al consiliului, contabil șef și inginer cadastral – în mod sigur doi lipsesc din trei. Și aici o să vă rog ca să suportăm cumva cu toții împreună acest dezastru care se întâmplă în aceste primării patru ani, să găsim soluții cum putem suplimenta legal salariul acestor funcționari.

Ion Chicu spune că va veni cu propuneri întru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă cetățenii.

ION CHICU prim-ministru:  Vor merge în teritorii ca să discutăm nu doar cu reprezentanții autorităților publice locale, dar și cu cetățenii, despre soluții la problemele grave cu care ne confruntăm.

Totodată, prim-ministrul a solicitat colegilor să ia act de problemele enunţate în cadrul ședinței şi să intervină în conformitate cu Planul de Acţiuni al Guvernului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Moldoveancă din Italia, suspectă de coronavirus: Se așteaptă rezultatele testelor | VIDEO

O moldoveancă a fost plasată în carantină în Italia, după ce femeia la care muncea …