Știrea zilei

Reuniune de urgență a NATO pe tema situației din Orientul Mijlociu | VIDEO

Tensiuni în Orientul Mijlociu. Ambasadorii statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles într-o ședință de urgență, după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian în Bagdad. În urma uciderii generalului, iranienii au anunțat că se retrag complet din tratatul nuclear, iar parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluție prin care cere Guvernului să expulzeze trupele americane din Irak.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgenţă al Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce alianța a decis suspendarea misiunii de instruire a forțelor irakiene.

Așadar, armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă la Bagdad, pe generalul Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. După acest fapt, parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluție prin care a cerut trupelor străine să părăsească țara.

Anterior, coaliţia internaţională condusă de SUA anunţaseră deja suspendarea sprijinului şi instrucţiei pentru trupele irakiene, pentru a se concentra pe protejarea bazelor din Irak, unde se află personalul acestei coaliţii. De altfel, trupele americane din Orientul Mijlociu ar putea fi ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani.

Retragerea celor 5200 de militari americani ar putea, de fapt, compromite această luptă și i-ar putea permite grupării extremiste să se refacă, anunță Reuters.

Între timp, o mulțime impresionantă de oameni a participat la înmormântarea generalului iranian Qasem Soleimani, la Teheran. Oamenii plângeau cu portrete ale lui Soleimani în brațe, în timp ce strigau „Moarte Americii”.

Iranienii, de nenumărate ori, au declarat că se vor răzbuna pentru moartea generalului, în timp ce președintele SUA a anunțat și el că are în vizor 52 de ținte în Iran, printre care și obiective culturale. Ulterior, Iranul a anunțat că-și va reduce angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015 și că nu va mai respecta restricțiile privind îmbogățirea uraniului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alegeri prezidențiale în Belarus: Peste 41% din alegători au votat anticipat. Lukașenko, convins că va câștiga al 6-lea mandat

În Belarus, o ţară cu 9,5 milioane de locuitori, au loc duminică alegerile prezidenţiale. Votarea …