Știrea zilei

Responsabili din sănătate: Încă nu am atins vârful epidemiei, iar infecția s-ar putea repeta. Multe restricții rămân în vigoare | VIDEO

Numărul celor infectați cu virusul COVID-19 se va majora la sfârșitul săptămânii, deoarece rata de contaminare crește de la o zi la alta. Anunțul a fost făcut de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă organizată, în această dimineață, de Ministerul Sănătății.

Totodată, autoritățile se pregătesc să decreteze stare de urgență în sănătate publică începând cu ziua de sâmbătă, 16 mai, care, potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, nu se deosebește prea mult, de Starea de urgență care expiră astăzi, întrucât în continuare este vorba de aceleași măsuri restrictive, iar activitățile economice, vor fi reluate treptat. Menționăm că, potrivit ultimelor date, două femei au murit astăzi din cauza COVID-19, iar 253 de pacienți sunt în stare gravă.

Țara noastră încă nu a atins vârful epidemiei, iar specialiștii se așteaptă la un al doilea val de infectare, care ar putea avea loc în toamnă, afirmă șeful de la ANSP.

NICOLAE FURTUNĂ, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: „Al doilea val preconizat pentru sezonul de toamnă-iarnă. Infecția va repeta probabil particularitățile infecțiilor aerogene. Această infecție va fi comparativă cu gripa care o înregistram în fiecare sezon.”

Potrivit lui Furtună, în ultima săptămână, a fost înregistrat un număr mai mare de îmbolnăviri din cauza testării masive a celor aflați în focarele din spitale și în cadrul celor două internate de la Soroca și Bender. Oficialul a mai explicat că de numărul de cazuri înregistrate depinde, în mare parte, și respectarea de către populație a recomandărilor medicilor. Furtună a reiterat faptul că persoanele care suferă de maladii cronice trebuie să rămână acasă, iar restul să respecte distanța socială și celelalte recomandări.

Totodată, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că odată cu încheierea stării de urgență, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea institui, de sâmbătă, stare de urgență în sănătate, care va dura până în 30 iunie. De asemenea, regulile sanitar-epidemiologice vor rămâne în vigoare.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Este vorba de adaptarea măsurilor începând cu data de 15 mai, când încetează starea de urgența, dar trecem la altă etapă precum este urgența în sănătate publică. Am menționat despre perioada 1-30 iunie, dar sunt relative la etapa respectivă – fie mergem pe adaptare, fie putem reveni la măsuri restrictive.”

Potrivit datelor făcute publice de minister, două femei din raionul Drochia și orașul Tiraspol, cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, au pierdut lupta cu virusul. Astfel bilanțul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 196, iar 2280 de persoane au fost tratate de infecție. Totodată, 253 de pacienți infectați cu noul coronavirus sunt în stare gravă, iar 23 sunt conectați la aparate de respirație artificială.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …