Știrea zilei

HoReCa continuă protestele: Sute de oameni s-au adunat în fața Parlamentului | VIDEO Update

În jur de două sute de oameni înarmați cu tigăi, cratițe, capace, linguri, polonice și pancarte au venit în fața Parlamentului. Mai mulți reprezentanți ai sectorului HORECA au ieșit să protesteze față de decizia guvernului de a majora taxa TVA pentru acest sector de la 10 la 20%.

Protestele celor din sectorul HoReCa au început de luni. Îndreptate împotriva majorării cotei TVA, acestea se manifestau prin sistarea activității localurilor pentru 30 de minute, timp în care oaspeții restaurantelor nu erau deserviți. Mai mult, unii proprietari ai localurilor au decis să-și sisteze activitatea chiar pentru toată ziua. Oamenii protestează pentru că vor să rămână acasă și le este frică că vor rămâne fără locurile lor de muncă.

„Noi vrem să avem salarii normale. Să trăiesc, să mor acasă, nu să mă duc peste hotare. Ce se va întâmpla dacă cota va crește? Clar că nu o să poată să ne ridice salariile. Cine o să poată să ne ridice salariile, dacă aici trebuie să îi hrănești pe dânșii?”

„De ce? Pentru că consecințele vor duce la cea că…și așa exodul de oameni este foarte mare, consecințele vor fi aceleași – lumea o să plece în continuare, salariul nu o să fie la nivel așteptărilor, dar noi vrem să trăim și să muncim acasă.”

Președintele asociației naționale a restaurantelor și localurilor de agrement din Republica Moldova, Aneta Zasavițchi, îndeamnă parlamentari să se gândească de trei ori înainte de a ridica mâna pentru a vota pro sau contra acestei majorări.

ANETA ZASAVIȚCHI, Președintele asociației MĂR:

„Astăzi noi am venit în fața Parlamentului cu un mesaj deschis de prezență pentru deputații care urmează să ridice mâna pro sau contra acestei majorări. Noi rugăm să se gândească de trei ori înainte de a vota. Noi prin prezența noastră vrem să le arătăm că noi suntem oameni reali, oameni care lucrează și trăiesc acasă și că nu suntem doar cifre contabile, niște cifre date de FISC sau ministerul finanțelor sau Guvernul Republicii Moldova, acele cifre manipulatorii pe care le-au dat în presă în ultimele zile, contra sectorului HoReCa.”

Vicepreședintele parlamentului și deputatul blocului ACUM, Alexandru Slusari, consideră că facilitățile introduse pentru sectorul HoReCa au fost mai puțin justificate, iar Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță spune că înțelege acei agenți economici care lucrează pe alb și pentru ei vor fi introduse măsuri fiscale economice noi.

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreședintele Parlamentului:

„Noi examinăm azi politica fiscală, au fost mai multe păreri, dacă vreți părerea mea – eu consider că aceste facilități care au fost introduse anul trecut, au fost mai puțin justificate. Eu, de exemplu, nu înțeleg de ce noi am început cu cota redusă pentru restaurante și hoteluri, de ce noi nu am început pentru toate produsele agroalimentare, pentru făină pentru carne, pentru cârnaț, eu nu am argumente de ce.”

NATALIA GAVRILIȚĂ, ministrul al finanțelor:

„Eu cred că dreptul la protest este unul esențial în democrație și, în special, înțeleg acei agenți economici din sectorul Horeca care activează pe alb și noi vom introduce măsuri adiționale în politica fiscală, care va fi consultată în doua trei luni.”

Acțiunile de protest vin după ce noul Ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliță, a anunțat că va crește taxa TVA pentru sectorul HORECA de la 10, la 20%. Gavriliță susține că dacă nu recurge la acest pas, Republica Moldova nu va mai primi bani de la Fondul Monetar Internațional.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Colectarea ilegală a banilor în şcoli şi grădiniţe, interzisă

Şefa-adjunct a Direcţiei generale educaţie tineret şi sport Chişinău Viorica Negrei spune că a fost …