Știrea zilei

Reprezentanții formațiunii „ȘOR” în CMC cer Procuraturii Generale tragerea la răspundere a celor care au prejudiciat bugetul Pieței Centrale cu peste 10.000.000 de lei | VIDEO

Delapidări de zeci de milioane de lei, numeroase încălcări ale drepturilor consumatorilor, dar și alte ilegalități au fost depistate la Întreprinderea Municipală ”Piața Centrală”, din capitală, de către membrii unei comisii create de Consiliul Municipal Chișinău. Comisia a fost creată la inițiativa aleșilor locali din partea Partidului Politic ”ȘOR”. Valerii Klimenko și Serghei Burgudji, reprezentanții formațiunii politice în Consiliul Municipal, au depus o solicitare la Procuratura Generală prin care cer identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Comisia specială creată la inițiativa consilierilor municipali din partea Partidului ”ȘOR” și-a început activitatea, iar primele rezultatele n-au întârziat să apară.

VALERIU KLIMENKO, consilier municipal  al capitalei din partea partidilui ȘOR: În urma verificărilor, am depistat fapte ce ne permit să declarăm, că pe parcursul ultimilor ani, reprezentanți ai administrației Pieței Centrale sustrăgeau, anual, din bugetul întreprinderii sume de circa 10 milioane de lei.

Potrivit lui Valerii Klimenko, în contabilitatea întreprinderii ajungeau mai puțin de jumătate din banii pe care îi achitau comercianții pentru locurile din piață. Astfel, în anii precedenți, compania vira în bugetul municipal, în mediu, aproximativ 5 milioane de lei. După ce în luna mai a anului trecut, a fost schimbată conducerea pieței, plățile lunare s-au dublat, crescând de la 500 de mii la un milion de lei.

VALERIU KLIMENKO, consilier municipal  al capitalei din partea partidilui ȘOR: De menționat că, în această perioadă, n-au crescut tarifele și nici noi locuri de comercializare nu au fost create. A rămas totul cum era acum trei ani, s-au schimbat doar cifrele.

Membrii comisiei au depistat și alte ilegalități.

VALERIU KLIMENKO, consilier municipal  al capitalei din partea partidilui ȘOR: Sunt hale unde se vinde carne și alte produse, însă comercianții nu au autorizația necesară. Sunt agenți economici care comercializează băuturi alcoolice, dar nu dețin licență.

În opinia consilierilor din partea partidului ȘOR, o atenție deosebită merită laboratorul Pieței Centrale, care este învechit. Afirmațiile lui Valerii Klimenko sunt confirmate de situația care a avut loc recent, când la tarabe era vândut un soi de pește inclus în Cartea Roșie. Administrația Pieței Centrale a reacționat pozitiv la verificările efectuate de consilierii municipali.

LILIA BUȘTIUC, vicedirector ÎM ”Piața Centrală”: Pot doar să salut verificarea activității Întreprinderii Municipale ”Piața Centrală”. Trebuie verificată activitatea pieței pe parcursul ultimilor 5 ani cel puțin, când întreprinderea a fost amendată cu 85 de milioane de lei. Actuala administrație a piețe nu are ce ascude și nu îi este teamă de aceste controale.

În baza materialelor adunate, reprezentanții Partidului ȘOR în Consiliul Municipal Chișinău au depus o solicitare la Procuratura Generală.

SERGIU BURGUDJI, consilier municipal  al capitalei din partea partidilui ȘOR: Fiecare locuitor al Chișinăului știe că la Piața Centrală este mințit la cântar, că acolo nu se vinde marfă de calitate. A venit timpul să facem ordine nu doar la Piața Centrală, dar la toate întreprindele municipale.

Comisia își va continua activitatea și va face publice toate încălcările depistate. În opinia lui Valerii Klimenko, în final va fi adoptat un nou regulament care va reglementa activitatea Pieței Centrale de Capitală și care va contribui la eliminarea acestor ilegalități.

  •  
  •  
  • 1
  •  

Citește și

Republica Moldova, a 4-a cea mai afectată țară din Europa la capitolul infectări cu COVID-19, raportat la populație

Republica Moldova a fost a 4-a cea mai afectată țară din Europa la capitolul infectări …