Știrea zilei

Reniță: Politica externă a țării este elaborată la Moscova, iar funcțiile de ambasadori au devenit o târguială între Dodon, Filip și Diacov | VIDEO

Funcţiile de ambasadori ai Moldovei peste hotare au devenit o târguială între preşedintele Igor Dodon, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, și liderul PDM, Pavel Filip. Despre acest lucru a anunţat deputatul PPDA şi fostul diplomat Iurie Reniță în cadrul unei conferinţe de presă. Mai mult, parlamentarul susține că şi politica externă a țării este elaborată la Moscova.

Potrivit lui Reniţă, preşedintele Igor Dodon, împreună cu reprezentanții Ministerului de Externe, s-au înțeles cu democrații Dumitru Diacov şi Pavel Filip ca în funcția de ambasador al Moldovei în Azerbaijan să fie numită o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah. Asta chiar dacă, spune deputatul, doi dintre colegii săi, Emil Jacotă și Emil Druc, așteaptă confirmarea misiunii lor în Azerbaijan și în Canada.

IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA: „După ce ambii diplomaţi au primit demult agrementele pentru Canada și Azerbaijan, actuala conducere a Ministerului de Externe, în cârdășie cu Dodon, Diacov și Filip le-au dat uitării, în locul lor intenționând să promoveze alte persoane, pe principii exclusiv politice. În locul lui Emil Jacotă pentru funcția de Azerbaijan urmează să fie desemnată o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, acesta fiind nimeni altul decât verișorul ei, un oarecare Valentin Vlah.”

Parlamentarul a venit și cu alte exemple în care diplomații sunt selectați pe criterii politice.

IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA: 1Cel de-al doilea caz, cu implicarea directă a lui Dumitru Diacov, se referă la revenirea la Externe,în funcţia de ambasador cu misiuni speciale a faimosului Andrei Popov.

Iurie Reniță a mai dezvăluit că preşedintele PDM, Pavel Filip, insistă pe promovarea fostului ministru de Externe Andrei Galbur, care l-a și consiliat pe vremea când era premier, la funcția de ambasador în Suedia.

Într-o altă ordine de idei, fostul diplomat a făcut referire la o întâlnire secretă, care ar fi avut loc în 2018, la care ar fi participat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, ministrul de Externe de atunci Tudor Ulianovschi și actualul lider PDM, Pavel Filip, care se afla în fruntea cabinetului de miniștri atunci și toți ambasadorii moldoveni.

IURIE RENIŢĂ, deputat: „În cadrul aceleași întâlniri secrete, Plahotniuc a repetat de trei ori că luptă foarte concret cu corupția. Iar ca aceasta să fie mai eficientă, lunar, Plahotniuc le transmitea miniștrilor din Guvern câte un plic cu bani ca aceștia să nu fure.”

Am încercat să obținem o reacţie de la cei vizați, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpu, nu a răspuns la telefon. Ulterior, printr-un mesaj a scris că nu poate vorbi în acel moment. Avocatul lui Vlad Plahotniuc, Vlad Roșca, a declarat că nu oferă comentarii, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Anastasia Nani, nu a răspuns la telefon. Nu am putut obţine o reacţie nici de la bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah şi nici de la preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov şi liderul PDM, Pavel Filip, deoarece nici unul din ei nu au răspuns apelurilor noastre.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …