Știrea zilei

Renato Usatîi confirmă: Maxim Lebedinschi ar mitui mai mulți procurori și judecători din Moldova | VIDEO

Fostul președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan va reveni în funcția de președinte al instituției. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate de liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care afirmă că asta ar fi dorința președintelui Igor Dodon. De cealaltă parte, reprezentanții Președinției au refuzat să comenteze aceste declarații. De asemenea, primarul din Bălți susține că fostul consilier prezidențial pe probleme juridice Maxim Lebedinschi ar mitui mai mulți procurori și judecători din țară.

Liderul formațiunii „Partidul Nostru” a declarat, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, că din informațiile pe care le deține, ar fi fost elaborată o schemă de revenire a lui Vladimir Țurcan la conducerea Curții Constituționale. Primarul din Bălți a evitat însă să dea numele celor care s-ar fi ocupat de acest lucru.

RENATO USATÎI, liderul formațiunii „Partidul Nostru”:”În această săptămână, Vladimir Ivanovici Țurcan va deveni președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova. Eu chiar pot să vă numesc judecătorii de la Curtea de Apel care vor menține decizia. Dețin și numele judecătorilor cu care s-a făcut înțelegerea.”

Contactat de postul nostru de televiziune, Vladimir Țurcan nu ne-a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma spusele lui Usatîi. Precizăm că fostul deputat socialist, desemnat judecător constituțional de către Parlament, a fost ales, în data de 19 august, în calitate de președinte al Curții Constituționale. Acesta însă a fost destituit din funcție ca urmare a exprimării votului de neîncredere, la inițiativa a doi judecători. Ulterior, Vladimir Țurcan a cerut anularea hotărârii prin care a fost înlăturat de la conducerea instituției, iar cererea acestuia urmează a fi examinată în instanță.

Referindu-se la adresarea lui Țurcan în judecată, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de facebook că a sesizat Curtea Constituțională, ca printr-o hotărâre, să mai spună o dată că actele Curții, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea Președintelui CC, nu pot fi atacate în instanțele de judecată.

În alt context, Renato Usatîi a mai spus că actualul secretar al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, fostul consilier pe probleme juridice al președintelui Igor Dodon ar încerca să mituiască procurorii și judecătorii.

RENATO USATÎI, liderul formațiunii „Partidul Nostru”:”Lebedinschi caută procurori care să-i poată influența, așa cum a pus mâna pe toți, cei de la Curtea de Apel, acum o face în judecătoriile din raioane și așa mai departe.”

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebendischi, nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Am încercat să luăm o reacție și de la președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, care a dat de înțeles că aceste informații nu ar fi veridice. Acesta ne-a spus însă că pe el personal nu a încercat să-l mituiască.

ANATOL PAHOPOL, președinte interimar al CSM:”Eu cred că domnul Dodon și domnul Lebedinschi au mult mai multe probleme decât să mituiască pe cineva.”

Precizăm că anterior, liderul Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, a prezentat un filmuleț video în care Maxim Lebedinschi îl vizita la Cahul pe președintele Curții de Apel, Ruslan Petrov. Politicianul a atenționat că întâlnirea dintre cei doi ar demonstra faptul că Igor Dodon pune presiuni asupra judecătorilor Curții de Apel Cahul, pentru a emite o sentinţă în dosarul „Șor”, una favorabilă șefului statului. Acuzații respinse atunci de către Petrov.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …