23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Recolta din această primăvară ar putea fi de două ori mai mică decât de obicei | VIDEO

Sezonul toamnă-iarnă, care s-a adeverit a fi anormal de cald din cauza precipitațiilor insuficiente, poate reprezenta o mare problemă pentru producătorii agricoli. Conform meteorologilor, pentru prima dată în 125 de ani, în anul 2019, temperatura medie anuală în toată țara a fost cu 3°C mai mare decât în mod normal. Potrivit experților din sectorul agricol, acest lucru poate duce la consecințe fatale, cum ar fi pierderea a, cel puțin, jumătate din culturile agricole.

Iarna din acest an este atât de caldă, că moldovenii deja și-au pierdut speranța de a mai vedea zăpada. Dar dacă copiii sunt dezamăgiți pe faptul că nu se vor putea da cu sania sau de a construi un om de zăpadă, atunci pentru agricultori, situația este de-a dreptul tensionată, aducându-i la limita disperării. Republica noastră suferă de o adevărată secetă. În cea mai importantă perioadă pentru culturile agricole, în special toamna trecută, pe teritoriul țării au căzut doar 40-50% de precipitații din normă. Iar acum solul este atât de deshidratat, încât îngrijorările specialiștilor cresc de la o zi la alta.

DENIS ȚEPORDEI: „Nu am avut o asemenea iarnă de multă vreme, dar dacă va continua tot așa, vom avea mari probleme la primăvară, din cauza lipsei de umiditate. În primul rând, acest lucru va afecta productivitatea tuturor culturilor. Ele, desigur, vor da roadă, dar într-o cantitate mult mai mică. Dacă speram la 5 tone de grâu – atunci dacă vom colecta o tonă și jumătate – deja va fi bine.”

Însă, cele mai mari probleme, potrivit experților, îi așteaptă pe horticultori.

DENIS  ȚEPORDEI: „Dacă și în februarie vom avea aceeași vreme – problemele sunt de neevitat. Când vor înflori primii copaci de coarne – va fi urât de tot. Apoi, va urma caisul, care este cel mai vulnerabil și cel mai primăvăratic, apoi cireșul. Mai putem spera că va rezista mărul și prunul, pentru că înflorește târziu, așa că chiar dacă va fi accelerată perioada de înflorire, la aceste fructe mai putem spera, în schimb putem uita de cireșe, vișine, coarne și caise.”

Pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, temperatura era cu 6-8 grade celsius mai mare decât norma meteorologică. Aproximativ aceeași situație a fost și pe parcursul lunii decembrie. Asemenea temperaturi înalte sunt înregistrate, în medie, o dată la 30 de ani. În anii următori, potrivit experților, situația se va înrăutăți și mai mult, având în vedere scăderea constantă a nivelului apelor subterane. Ceea ce înseamnă că fermierii vor trebui să cultive alte soiuri de plante, care vor fi rezistente la secetă.

ANATOL IAȚIȘIN, șeful Secției de Cultură și Alimentație din Consiliul Raional Orhei: „În primul rând, agricultorii deja an de an, văzând schimbările climatice, dacă înainte știam că iarna va fi iarnă, că o să plouă, o să ningă, o să avem rezerve, astăzi, încă din toamnă, agricultorii s-au învățat a prelucra solul, ca în primăvară să nu facă nicio operație, absolut, totul astăzi trebuiește îndreptat asupra menținerii umezelii care este.”

Meteorologii nu promit precipitații nici în săptămânile următoare. Și cel mai probabil, această iarnă are toate șansele să devină cea mai uscată din ultimii ani. Consecințele vor putea fi estimate deja în sezonul viitor. Între timp, fermierii nu pot decât să spere că vremea le va oferi totuși un cadou sub formă de ploaie sau zăpadă și, respectiv, o șansă de a salva recolta.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O nouă imagine a coronavirusului, publicată de cercetători

La microscop, punctele galbene reprezintă particulele virale iar albastrul este suprafaţa celulei, potrivit presei internaționale. …