Știrea zilei

Recolta de struguri, mai săracă în acest an

În acest an recoltarea strugurilor pentru vin va începe la mijlocul decadei a III-ea a lunii august, mai devreme decât anul trecut, iar specialiștii prognozează o producție globală de struguri mai mică decât în anul 2018. Informațiile au fost prezentate în cadrul Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat recent la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În cadrul ședinței s-a discutat situația privind exportul produselor vitivinicole și stocurile de vinuri, starea plantațiilor viticole şi estimările producției globale de struguri în anul curent, precum și au fost propuse soluții pentru organizarea achiziționării strugurilor de soiuri pentru vin din recolta anului 2019.

Membrii Consiliului au punctat principalele probleme cu care se confruntă la zi, fiind subliniate stocul mare de vinuri, circa 15 mln. dal de vin, descreșterea volumelor la export și riscul acutizării situației în campania de procesare a strugurilor 2019.

De asemenea, Consiliul a constatat că din cauza calamităților au fost afectate circa 2000 ha de plantații de viță de vie, în unele zone plantațiile fiind distruse complet. În acest context, în acest an, se estimează o scădere a recoltei globale pe țară, cu circa 30 mii tone față de anul trecut, fiind prognozată o producție globală de struguri de circa 700 mii tone, inclusiv, struguri pentru masă circa 140 mii tone.

Recolta globală de struguri în gospodăriile producţie marfă fiind estimată, în prezent, la nivel de circa 460 mii tone (445,5 mii tone în anul precedent), sub aspectul grupelor de soiuri, fiind prezintă astfel: soiuri europene pentru vin – cca 300 mii tone; soiuri de tip Isabella – cca 40 mii tone; soiuri de masă – cca 120 mii tone.

Totodată, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, cantitatea de struguri dispuși pentru procesare, se estimează la circa 330 mii tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – cca 100 mii tone. Din cauza stocurilor semnificative în depozite, întreprinderile vinicole intenționează să achiziționeze o cantitate mai mică de struguri, iar circa 70 mii tone, conform estimărilor, rămân fără procesator.

Cu referire la prețurile de achiziție a strugurilor, Consiliul va recomanda unităților vinicole să țină cont de prețurile de referință la negocierea cu producătorii de struguri a prețurilor concrete de achiziționare a materiei prime vinicole din recolta anului 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Colectarea ilegală a banilor în şcoli şi grădiniţe, interzisă

Şefa-adjunct a Direcţiei generale educaţie tineret şi sport Chişinău Viorica Negrei spune că a fost …