Știrea zilei

Reacția țărilor Europene după căderea Guvernului Sandu | VIDEO

Situația din Moldova a ajuns tema de discuție și în țările europene. Astfel, după ce Guvernul Sandu a căzut, Uniunea Europeană, Președintele și Premierul României, dar și raportorul Parlamentului European din Moldova au venit cu reacții.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic, susține că votul de neîncredere acordat Guvernului Sandu transmite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformare al R. Moldova, totuși „UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului. 

Totodată, premierul României, Ludovic Orban, susține că disponibilitatea Executivului român de a coopera cu un Guvern moldovean, care nu va oferi garanţii serioase pentru o democraţie autentică, va fi foarte mică. Deși Maia Sandu a declarat în plenul Parlamentului că ajutorul financiar în mărime de 200 de milioane de euro pe care urma să le primească Moldova în următorii doi ani nu va mai veni, președintele României, Klaus Iohannis o contrazice. În declarația emisă imediat după căderea Guvernului, acesta a declarat că:

”Sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Cu o reacție a venit și Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, care susține că e foarte important ca toți actorii politici proeuropeni de la Chișinău să pună interesul național deasupra orgoliilor politice și să se așeze la masa negocierilor.

Amintim că înainte de aceasta criză, ambasadorii SUA, UE și al Rusiei s-au întâlnit cu Igor Dodon, dar și cu Maia Sandu, pentru a discuta despre situația creată după anularea concursului de selectarea a procurorului general și asumarea responsabilității de către Executiv.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Doamne, dă-mi minte și putere”: Reacția lui Chicu la opinia Mitropoliei despre cipuri și tehnologia 5G

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook față de …