Știrea zilei

Reacția Ministrului Economiei la moțiunea înregistrată împotriva sa de PAS și PPDA | VIDEO

O nouă moțiune pentru miniștrii din Guvernul Chicu. Deputații PPDA și PAS au înregistrat o moțiune simplă împotriva ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, pe care îl acuză că ar fi lansat în grabă licitațiile pentru reabilitarea a 4 tronsoane de drum, fără a publica anunțurile în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Autorii moțiunii susțin că ministrul Economiei, Anatol Usatîi, ar fi încălcat legea, în ianuarie, când a demarat licitațiile pentru reabilitatea celor patru tronsoane de drum, valoarea cărora depășește 90 de milioane de lei fiecare. Potrivit lor, anunțurile nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar procedura a fost inițiată fără acordul ministerului Finanțelor.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: Ministrul Anatol Usatîi a explicat public și în scris această încălcare prin faptul că Moldova nu este stat UE și ministerul ar fi fost refuzat de Uniunea Europeană. Declarațiile ministrului, potrivit deciziei Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, s-au dovedit a fi mincinoase. Nu există și nu a existat nicio restricție în publicarea anunțurilor în Jurnalul Oficial al UE. 

Contactat de redacția noastră, ministrul Economiei a explicat de ce autoritățile au luat o astfel de decizie.

ANATOL USATÎI, ministrul Economiei:

– Noi nu putem publica aceste anunțuri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în cazul în care nu sunt finanțate din surse europene.

– De ce, totuși, credeți că a fost înaintată această moțiune?

 -Acest lucru deja nu-l comentez. Personal, înțelegeți că pot spune multe dar, nu au găsit altceva sau ce?

Semnatarii moțiunii mai spun că a fost restricționat accesul operatorilor străini la licitație, deoarece anunțurile nu au fost traduse într-o limbă de circulație internațională. Deputații PPDA și PAS au solicitat anularea tuturor concursurilor de achiziție pentru reabilitarea drumurilor și prezentarea în plenul Parlamentului a unei strategii la acest subiect.

Biroul Permanent al Parlamentului va decide când va fi examinat documentul. Anterior, PAS și PPDA au depus o moțiune împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care însă nu a fost inclusă pe ordinea de zi din motiv că nu era argumentată.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Scrisoare către procurorul general: Andronachi și nașul lui Dodon falimentează Metalferos

O scrisoare anonimă, care ar fi semnată de acționari minoritari ai companiei Metalferos, a fost …